През 1916 г. е създаден третият български филм „Богдан Стимов“, който е с внушителната за времето си продължителност от 110 минути.

Доста е спорен въпросът доколко е нашенски, имайки предвид факта, че водещият екип от режисьор, сценарист, оператор и главни актьори, не е български.
За сметка на това в лентата играят себе си цар Фердинанд, царица Елеонора и двете царски щерки Надежда и Евдокия.

Добросърдечната втора съпруга на Фердинанд е развълнувана от несправедливо обвинения в убийство българин от Македония – Богдан Стимов. Царят пък на свой ред вижда възможност да покаже на света чрез филма защо България влиза в Първата световна война след преживяната национална катастрофа и несъстоялото се след Балканската и Меджусъюзническата война обединение на всички територии, населени с българи. 

Готовият вече филм се прожектира първо в страната ни и бива определен от вестниците за най-патриотичното кино, което се превръща в огромна сензация. 
Продължителността на съвместната продукция на България, Австро-Унгария и Германия е 1 час и 50 минути. 

До 1916 г. България има направени два филма – краткият „Българан е галант“ и 16-минутният „Любовта е лудост“. 
Суперпродукцията „Богдан Стимов“ разказва за Богдан, който с жена си Ана и децата им Марица и Петър живеят в българско село в Македония. Съдия Стоеску задиря Ана, а селският идиот мрази съдията и го очиства с брадвата на Богдан Стимов. Главният герой е заподозрян, а кметът иска ареста му. 

Ана измолва Богдан да избяга в Америка като заминаването му е много трогателно. Там с упорит труд той се издига до директор на военна фабрика. 
След избухването на Първата световна война италианецът Етели настройва италианските работници срещу германските и австрийските им колеги. Защитавайки ги, Богдан усложнява допълнително положението си като отказва сделки с оръжие за Антантата. 

Уволнен е заедно с помощниците си Макс и Фридрих. В първия е влюбена сестрата на Етели – Анна, която ги снабдява с шведски паспорти. Така четиримата се качват на параход за Европа. Етели обаче се свързва с полицията, параходът бива застигнат и бегълците – арестувани. 

Докато полицейският кораб пътува към брега, четиримата крадат лодка и се пускат в океана с риск за живота си. след редица премеждия биват спасени от немска подводница. Тримата заминават за Германия да воюват, а Богдан се връща в родното си село, което вече е окупирано от сръбски войски. Един от сръбските офицери вдига насила сватба с ненавиждащата го Марица, използвайки заплахи. 

Богдан пристига по време на подготовката за сватбата и вдига съселяните си на бунт. Марица е спасена, Ана се укрива. Богдан и Марица, заминават заедно с децата си за София. В двореца той иска прошка от цар Фердинанд, че е избягал от страната и моли да бъде изпратен като доброволец на фронта. Молбата му бива удовлетворена. На фронта като медицинска сестра отива и Марица. 

Следват батални сцени. В това време се появяват и вражески части, а там е Етели. Той стреля в Марица, но Макс и едно младо войниче се хвърлят да я спасят. Младото войниче бива убито от куршума на Етели. Когато лекарят разкопчава куртката му, става ясно, че това е момиче – Анна. Етели е арестуван, а селският идиот си признава пред новата администрация за убийството, за което несправедливо е обвинен Фердинанд, за да връчи орден за храброст на Богдан.

Това е в общи линии сюжетът на филма. Малко след европейската му премиера царица Елеонора издъхва през октомври 1917, а на 3 октомври следващата година, Фердинанд бива изгонен от България заради новата национална катастрофа в резултат на Първата световна война.

Днес се смята, че филмът не може да бъде видян от начало до край или че въобще е невъзможно да се гледа
 На България е подарено копие веднага след завършването на лентата през 1916 г. открито е почти случайно в дървена кутия в Националния политехнически музей.
Източник: Уикенд

Царица Елеонора дава парите си за 110-минутната лента

Царица Елеонора дава парите си за 110-минутната лента - Снимка 2