Горещо лято се задава на Балканите, а Косово е на път да се превърне в новият Донбас. Еди Рама и  Александър Вучич следят под лупа случващото се в новосформираната държава и предупреждават, че ако ЕС не се намеси, американската политика може да предизвика още една война на Балканите. След Украйна.

Перспективата за създаване на Донбас насред Балканите заради ескалацията на ситуацията в северно Косово е реална заплаха, предупреди албанският премиер Еди Рама. Той заяви, че трябва да има намеса от страна на САЩ и НАТО особено в Прищина. Ситуацията е проблемна и за Сърбия, където също са под тревога. Президентът Александър Вучич заяви, че има сериозни опасения относно бъдещият мир между Белград и Прищина. И добави, че доколкото зависи от него, ще положи всички усилия, за да съхрани добросъседските отношения.

„Ще се опитат да разбият и унищожат страната ни отвътре“, каза Вучич и добави, че никой не иска малка страна „да взема решения, които не са в интерес на големите сили“.

Напрежението между Сърбия и Косово е в резултат на продължаващите движения за независимост и отцепване на още части от Сърбия. Отделно от това, президентът, който е проруски настроен, смята, че САЩ умишлено се опитват да разкъсат държавата му и използват Косово за тази цел. "Очакват ни големи мъки с Косово, но ще се борим", заяви Вучич. Напрежение се наблюдава и между Сърбия и Албания, която от друга страна също има интерес към новосформираната държава. И прави всичко, за да прокарва своя политика през там.

Във Вашингтон пък са поставили въпроса за бързо и ефективно решаване на косовската криза, включително и чрез военни части. Именно последното предизвика тревоги, както и съмнения, че може да се стигне до нови и по-сериозни сблъсъци, като тези в Украйна.