Преди броени дни bTV предприе доста интересен ход с цел вдигане на рейтинга. Медията спря новия български сериал „Алфа“, излъчван всяка неделя от 21 ч., след което пусна турски от 2022 г., който върви всеки делничен ден.

 

Сега феновете на сапунките са щастливи, че могат да гледат още една от любимите си истории от южната ни съседка, докато родното криминале е задушено умишлено, без никакво предупреждение и без официално обяснение на причините, наложили този  ход.

 

Свалянето на сериала „Алфа” от програмата на Би Ти Ви дойде като гръм от ясно небе за феновете му, които се оказаха доста като за продукция с общо три излъчени от канала епизода. Миналия петък артисти и други членове на екипа започнаха да пишат в социалните мрежи, че проектът им минава в Би Ти Ви Екшън, като запазва деня и часа на излъчването си. Те молеха приятели и познати да споделят информацията, за да стигне тя до зрителите, които биха искали да продължат да гледат сериала. В неделя трябваше да се излъчи четвъртият епизод и фен групите в социалните мрежи се напълниха с въпроси от хора, които нямат кабелна или живеят в чужбина без достъп до екшън канала на медийната група. Всички те търсеха алтернативи как да продължат да гледат криминалето. Оказа се, че платформата Би Ти Ви Плюсне им върши работа, защото от телевизията качват на нея програмите, излъчени по Би Ти Ви, но не и по Би Ти Ви Екшън. На нея могат да се гледат първите три епизода на „Алфа”, но не и четвъртият.

 

От телевизията така и не съобщиха официално за преместването на проекта. Сериалът просто беше тихомълком свален от основния канал, който излъчи първите три епизода в три последователни недели от 21 ч., и позициониран в канала с далеч по-нисък рейтинг, запазвайки часа и деня на излъчване. Това е странно предвид факта, че продукцията не изглежда евтина и само преди по-малко от месец на нея се залагаха големи надежди. Очевидно е, че са вложени доста пари в нея, а това обикновено се прави с идеята, че инвестицията ще бъде оправдана от висок рейтинг, Слуховете, че „Алфа” е свален заради нисък рейтинг, нито са потвърдени от Би Ти Ви, нито са отречени.

 

Официалните лица там се държат така, все едно нищо особено не се е случило, а хората от екипа пишат единствено, че „промяната се налага поради програмно решение на телевизията”. Какво е наложило това решение, никой не издава. Според запознати причината наистина са ужасяващо лошите резултати на сериала. В този часови пояс Би Ти Ви направо е размазана от Нова телевизия, но по-лошото е, че е изпреварена дори от БНТ по гледаемост.

 

Така на практика заради „Алфа” Би  Ти Ви е чак №З по рейтинг измежду националните канали, като резултатите й може да се сравнят с тези на кабеларка – едва 9,7% зрители пред екрана, което е катастрофа (обичайно в неделя вечер са поне 23%).

Четири дни след като свалиха “българското криминале, от Би Ти Ви обявиха, че пускат нова турска продукция. Това е сериалът „Скъпа мамо”, който е заложен за излъчване всеки следобед от 16 часа. Това направи впечатление на зрителите, някои от които коментираха, че за телевизията явно турските проекти са приоритет.

 

Липсата на официална информация, както обикновено, породи доста слухове. Неофициално се шушука, че основната причина е смяната на програмния директор в края на миналата година. На мястото на предишния – Христо Хаджитанев, беше назначен идващият от Нова тв Апостол Пенчев, който е бил шеф на програмата в Би Ти Ви и преди години. „Алфа” е сниман по времето на Хаджитанев още миналата пролет.

 

Справка сочи, че Хаджитанев е консултант по сценария на криминалния сериал, който иначе е продуциран от Найо Тицин. В качеството си на консултант по сценария е възможно бившият програмен директор да е взел хонорар, което би следвало да се разглежда като конфликт на интереси. Но това трябва да е било известно на неговите шефове в телевизията и едва ли е минало без одобрението им, така че трудно би могло да се разглежда като нарушение на добрите практики в една уважаваща себе си медия..

За Хаджитанев се знае също така, че преди да стане програмен директор, е един от активистите на „Да, България”.

 

„Алфа” е един от малкото оригинални продукти, които Би Ти Ви е произвеждала в последните години. Освен него, другият оригинален бг сериал в телевизията е „Съни бийч, който обаче няма проблем с рейтинга. Като се изключи „Столичани в повече”, който тръгна през 2011-а и приключи през 2019-а, телевизията в последните години е снимала сериалите „Мен не ме мислете”, „Татковци” и „Скъпи наследници”. Всички те са по лиценз на чужди проекти, съответно от Полша, Аржентина и Хърватия. „Алфа" е първият некомедиен оригинален български проект, който телевизията излъчва след „Фамилията“ и „Седем часа разлика”, които бяха спрени също толкова внезапно и безпричинно още преди 10 години.

Източник: Уикенд