На 1 октомври всяка година православната църква почита празника Покров Богородичен. В България има няколко храма и манастира с това име. В повечето от тях се случват чудеса от различен характер. Само в свищовската обител обаче има икона на Божията Майка с отчупен пръст, а според вярващите именно тя помага за зачеване, за махане на магически заклинания и лекуване на тежки очни болести.

 

Местните разказват, че след гореща молба пред иконата варненско семейство се сдобива с тризнаци, които кръщава на това свято място. Десетки са жените, които споделят същата радостна съдба след молитва и вяра в силата на иконата на Богородица с отчупения пръст.

 

Най-разпространената легенда разказва, че част от позлатеното кутре на иконата е откраднато от румънска знахарка шарлатанка. Тя мислела, че ще й помага да врачува. Но когато си тръгнала с лодка по Дунава, дървеното корито се разцепило и румънката се удавила. Според друга легенда красива туркиня от Анадола нямала деца и посетила манастира. Но когато видяла чудотворната икона, завидяла на красотата на Богородица и решила да я загрози. Отчупила кутрето на дясната й ръка. След една година родила дете без пръсти на ръката. Върнала се разкаяна. Молила й се, плакала. Когато се прибрала при детето, пръстите му били израснали, но без кутрето.

 

При поредното опожаряване на монашеската обител, някъде в началото на робството, чудотворната икона е спасена и скрита от монаси. Легенда разказва, че скривалището й е открито от овчарче, което я върнало във възстановения манастир. По пътя овчарчето намерило и пеленаче, което взело със себе си и оставило в храма. Когато момченцето пораснало, останало да живее в святото място. Оттогава се смята, че Богородица помага на двойки, покосени от черна магия, които не могат да имат деца.

 

Богородица с отчупения пръст помага на слепи и бездетни

 

Предание от 16-17 век разказва за турчин от Одрин, чиято жена била бездетна и сляпа. Една нощ насън му се явила Богородица и му казала да измие лицето на жена си с вода от манастира край Свищов. Турчинът пристигнал с жена си край Дунава. Щом наплискала очите си, кадъната веднага прогледнала. След година родила и първото си дете. Съпругът й решил да се отблагодари за стореното чудо и направил златен обков на короната и ръката на иконата на Богородица.

 

Друго старо свидетелство помни туркинята Йълдъз. Тя пристигнала в манастира с двете си внучета, които постоянно боледували. Децата преспали в храма под иконата на Божията Майка и оттогава болестите завинаги ги напуснали.

 

Във връзка с манастира „Покров Богородичен“ край Свищов се разказва и историята на богатия княз Кантакузин, грък по произход, който бил изпратен от султана за управител на васалното Влашко. След изтичане на мандата му бил повикан в Цариград. Научил обаче, че негови врагове са подготвили убийството му, когато стигне в столицата. Потеглил за Цариград, но първо спрял в Свищов. Вдигнал със свои пари разрушения стар манастир до града. След това с Божията помощ успял да се справи с интригите в султанския двор и да се оправдае. Бил назначен отново за княз във Влашко.

Източник: Уикенд