Учител в Ирландия лежи в затвора заради отказ да признае свой ученик от мъжки пол за момиче и да се обръща към него с местоименията, които възпитаникът му е избрал. Енох Бърк, млад гимназиален учител, който има християнско възпитание, обяви, че не приема трансджендър идеологията и няма да толерира подобни философски течения в часовете си. Заради това той беше лишен от заплата, уволнен от работа, а по-късно арестуван и хвърлен в затвора, заради решението си да отстоява своята философия.

Драмата започва през 2022-ра година, когато Бърк отказва да се съобрази със заповед на директора, да се обръща към учениците с полово ориентирани местоимения, които те предпочитат. Иначе казано - ако момче се изживява като момиче, той е длъжен да използва "тя" вместо "той", а ако ученикът не може да определи половата си принадлежност да се обръща към него с "то". Бърк, който е твърдо против тези модерни течения и е с християнски религиозни възгледи, се обявил против подобна политика. Той  е отстранен от работа, а след това и уволнен.

На опитите му да се върне на работното си място и да продължи да преподава, училищните власти отговарят със съдебна заповед, а след това с арест и затвор за няколко месеца. Близките му организират масови протестни акции и настояват той да бъде освободен. Самият Бърк твърди, че е преследван заради християнските си възгледи.  Каквато и да е истината, безумно е да се арестуват хора, които не възприемат модерни идеологически възгледи, изкуствено натрапени в обществото.