Кралица Камила не иска реверанси. Съпругата на крал Чарлз направи неочаквано отклонение от протокола и изуми всички с реакцията си. По време на среща с приятели от кино средите, кралицата се втурна да  ги прегръща и целува, като не им позволи да коленичат пред нея.

 

Камила беше домакин на кралския прием в Хемптън корт, на който присъстваха Джуди Денч, Дерек Якобс, Джоана Лъмли и други. 

 

Когато тя излезе в градината, всички се бяха подредили за реверанс, но Камила буквално прати по дяволите кралския протокол и се втурна да ги прегръща и целува.

 

Леко сковани, гостите все пак настояха да изпълнят официалните си задължения, въпреки че това предизвика смях у кралицата. И много вълнение у придворните, които категорично не одобряват подобни волности.

 

Въпреки че няма задължителни правила за поздравяване на кралското семейство, традицията повелява, дамите да направят лек реверанс, а мъжете да преклонят глава. Ръкостискането също е позволено, но прегръщането не е обичайно.

 

Стриктно спазване на тези традиции видяхме в Йордания, където на кралската сватба присъстваха гости от цял свят. Кейт и Уилям се поклониха пред Рания и кралят, но кралица София и другите короновани кралски особи, само ги поздравиха с ръкостискане. Някои държавни лидери и първи дами също.