Все по-малко са българите на пазара в Одрин!

Българите все по-масово забравят за одринския пазар. Отливът е значителен и кара тамошните търговци кахърно да кършат ръце и да се чудят как ще се оправят. Причините са няколко като първата е завръщането на огромна част от турските гастарбайтери в родината им. Те се връщат от Западна Европа като образуват нечовешки задръствания по границата, опашките са километрични, а в жегата е нетърпимо.

Това кара нашенци да си спестят по-евтиното пазаруване и да се откажат да изнемогват в нагорещените си автомобили, за да се върнат с прах за пране или зехтин на далавера. Освен това самите цени на стоките в Одрин не са същите като преди няколко месеца, а са увеличени. "От март, че и от май месец се наблюдава поскъпване и там, затова решихме по-рядко и да се блъскаме", коментират българи.

Друга причина за отлива са отпуските и фактът, че голям процент нашенци са по родното, гръцкото или турското море. И, естествено, си гледат рахата, а не се тикат да оглеждат промоции и намаления на одринското тържище.

"Разбираме това, но и сме в патова ситуация, защото икономиката тук е в голяма криза, парите не достигат, а и клиентите ни от България като ги няма, хептен увисваме. Всеки знае, че българите са най-добрите наши клиенти от години. Дано да се завърнат след месец поне", надяват се турски търговци.