Макар Слава Рачева да е била актриса в Централния куклен театър в София, малки и големи я знаят като Педя човек лакът брада, който се появява в ефира на БНТ на 1 април 1961 г. и остава там почти до края на ХХ век.

 

Към днешна дата актрисата се радва на пенсионерския си живот и срещите си с почитатели, които продължават да я разпознават на улицата, да я спират за сладка приказка и стари спомени. Тя бързо включва „машината на времето“, убедена, че няма право да мълчи, защото до неотдавна, е влизала във всеки български дом чрез магията на малкия екран.

 

Слава Рачева вече е на 86 години, а Куклата навършила 63 на 1 април, тя се вози зодия Овен, а Слава – Стрелец. Живее у тях, при нея по много понятни съображения. Визията на Куклата се запазила такава, каквато я била направила художничката в киното и Кукления театър – Милка Начева. Подозира, че името на Куклата е измислено от първите редактори на предаването и новосъздадената тогава БНТ.

 

Тази кукла е нейният живот – всичко нейно е събрано в нея. Именно тя била нейният шанс да влезе в национален ефир и да стане толкоз популярна като актриса.

В общи линии Педя човек лакът брада просъществувал в ефир до демокрацията, след което ликът й леко се променил, но хората помнят визията на старата кукла, вероятно защото е оставила изключително трайно впечатление у тях.

 

Категорична е, че заради това, че отдавна няма „Лека нощ“ по телевизията губи не само тя, но и радиото. Някога имало много предавания за деца, било не само забавно, а и поучително. Все още среща хора, които помнят „Ранобудно петленце“, с което започвали сутрин по радиото. Тя не намира за нормално едно малко дете да си ляга след полунощ.

 

Към момента има четирима правнуци, които обаче не живеят в България. Завършили във Виена и отдавна работят там, децата й също. С някои от колегите си в театъра продължава да се вижда и до днес. Дава си сметка, че вече е на възраст, в която вижда, че е изгубила много хора – близки и не толкоз близки на сърцето й. все по-често чува, че някой си е отишъл, но това е животът…

 

Към днешна дата се натъжава от всичко лошо и се радва на всичко добро. Смята, че за да живеят нормално, хората трябва да се научат да се радват повече на дребните неща, на живота такъв, какъвто е. Изостреността в обществото, грубостта и дори вулгарният език, който започна да се превръща в норма на разговор, дрязгите за щяло и нещяло са нещо, което много я натъжава.

 

Доскоро се вълнувала от политиката, но вече престанала. Много рядко си позволява да коментира случващото се, не я интересува. Много неща са се случили, други тепърва ще се случват, така е устроен светът.

 

Твърди, че всичките й дни са незабравими, защото са различни, дори делниците. Рождените й дни през годините често били натоварени с доста програми, дори се е случвало да не празнува заради натовареността си.

 

Споделя, че отново би се върнала в телевизията, но няма къде. Тя е човек реалист, гледа нормално на нещата. А и към днешна дата децата вече се възпитават по друг начин.

Няма вещ или талисман, който да я предпазва от злото. От десетилетия обаче не се е разделяла с обеци, направени от родителите й по повод 18-та й годишнина. Харесват й, а и са й сантимент. Има бижута, които все по-рядко носи и затова подарява повечето от тях.

 

Мечтае всички да са живи и здрави, да няма тъжни хора, да спрат войните по света и да живеем нормално.

Източник: Уикенд