„Скъпа моя Софийска опера, драга публика, честит да е рожденият ден на Пламен Карталов! Контузих се и не успях да дирижирам у вас, но обещавам да го направя“, каза на английски оперното светило Пласидо Доминго във видео обръщение, излъчено на сцената на операта.

 

Това се случи в разгара на празника по повод 75-ата годишнина на акад. Пламен Карталов. Тя бе отбелязана на самата сцена, сред декорите на Вердиевата „Травиата“. Премиерът Николай Денков пристигна на събитието с близки хора от кабинета. Пред театъра го очакваха рожденикът и съпругата му, певицата Валерия Широканска-Карталова.

 

Директорката на Музикалния театър Еделина Кънева се появи с подарък и цветя. Издателят Иван Гранитски поднесе на рожденика картина. Не закъсня с поздравленията и ректорът на Музикалната академия Сава Димитров. Музиковедката Магдалена Манолова, Светлана Димитрова – дъщеря на оперното светило, Стоян Попов и верните сътрудници Ани Богданова и Валентин Стамов бяха на първа линия.

 

На оперната сцена, сред декорите, рожденикът сам се обърна към гостите си. Той не забрави да благодари на хората, които са му помагали през годините – големият оперен тенор и режисьор Димитър Узунов, колективът на операта в Русе, където преди доста лета Пламен Карталов постави „Травиата“, а съпругата му, Валерия, изпя блестящо Виолета Валери. Янка Дойчинова – майсторка на дамските перуки и грима, и Огнян Янков – също прочут с умението си да превръща красавците в чудовища, а чудовищата – в красавци, присъстваха на тържеството.

 

С прочутата „Наздравица“ от „Травиата“ оперният колектив поздрави своя директор. Росен Ненчев блесна с репликите на Алфредо, а сопраните Станислава Момекова, Лилия Кехайова,

Радостина Николаева, Мариана Цветкова и колежките им подхванаха репликите на Виолета. Примабалерината Маша Илиева, изтанцувала най-хубавите си роли на софийска сцена, също зарадва рожденика. Прозвуча „На многая лета“, подхваната от баса Петър Бучков и от целия екип на Софийската опера – с хормайстор Виолета Димитрова и диригент Жорж Димитров.

Източник: Уикенд