„Скъпа моя Софийска опера, драга публика, честит да е рожденият ден на Пламен Карталов! Контузих се и не успях да дирижирам у вас, но обещавам да го направя“, каза на английски оперното светило Пласидо Доминго във видео обръщение, излъчено на сцената на операта.

 

Това се случи в разгара на празника по повод 75-ата годишнина на акад. Пламен Карталов. Тя бе отбелязана на самата сцена, сред декорите на Вердиевата „Травиата“. Премиерът Николай Денков пристигна на събитието с близки хора от кабинета. Пред театъра го очакваха рожденикът и съпругата му, певицата Валерия Широканска-Карталова.

 

Директорката на Музикалния театър Еделина Кънева се появи с подарък и цветя. Издателят Иван Гранитски поднесе на рожденика картина. Не закъсня с поздравленията и ректорът на Музикалната академия Сава Димитров. Музиковедката Магдалена Манолова, Светлана Димитрова – дъщеря на оперното светило, Стоян Попов и верните сътрудници Ани Богданова и Валентин Стамов бяха на първа линия.

 

Акад. Пламен Карталов навърши 75 сред колеги и приятели

На оперната сцена, сред декорите, рожденикът сам се обърна към гостите си. Той не забрави да благодари на хората, които са му помагали през годините – големият оперен тенор и режисьор Димитър Узунов, колективът на операта в Русе, където преди доста лета Пламен Карталов постави „Травиата“, а съпругата му, Валерия, изпя блестящо Виолета Валери. Янка Дойчинова – майсторка на дамските перуки и грима, и Огнян Янков – също прочут с умението си да превръща красавците в чудовища, а чудовищата – в красавци, присъстваха на тържеството.

 

С прочутата „Наздравица“ от „Травиата“ оперният колектив поздрави своя директор. Росен Ненчев блесна с репликите на Алфредо, а сопраните Станислава Момекова, Лилия Кехайова,

Радостина Николаева, Мариана Цветкова и колежките им подхванаха репликите на Виолета. Примабалерината Маша Илиева, изтанцувала най-хубавите си роли на софийска сцена, също зарадва рожденика. Прозвуча „На многая лета“, подхваната от баса Петър Бучков и от целия екип на Софийската опера – с хормайстор Виолета Димитрова и диригент Жорж Димитров.

Източник: Уикенд