Специалисти разкриват, че сред основните проблеми за плачевното състояние на зъбите на българина, е липсата на профилактични прегледи и немарливото отношение на хората към собственото им здраве. Не е нормално млади и стари да се притесняват от ходенето при стоматолог, а същевременно да пръскат луди пари за алкохол, цигари, маникюр и/или педикюр.

 

„Редовно чувам, че хората не ходят на прегледи, защото им е скъпо, но това не ги извинява. В същото време излизат по заведения с приятели и харчат повече пари. Направата на малък кариес, когато е хванат навреме, струва много по-малко от една хубава прическа. Но явно здравето е на втори план. Сигурно е едно – 60% от населението над 30 години вече има извадени няколко зъба, и дори има млади хора без зъби. Статистиката е потресаваща. Близо 70% от нашенците не си мият зъбите. Липсата дори на един зъб се отразява, защото захапката ни се променя, съседните зъби започват да се накланят в посока към празното пространство. Срещуположният зъб прораства и става по-дълъг. Всичко това е съпроводено с процеси на костна резорбция и следващи проблеми.

Липсата на повечето зъби или наличието на болни не позволява качествено смилане на храната.

 

 

И ето, почват стомашно-чревни проблеми. Да не говорим за самочувствието на човек, който няма нищо в устата! Може ли да бъде социално активен, може ли да му се има доверие, да му се гласува отговорна работа?! Дори децата знаят, че хубавата усмивка е здраве и действа положително психиката ни.

  

Един развален зъб, който не се лекува, носи възпалителни процеси в околните тъкани. Представете си какво става в главата на човека, възпаление до възпаление до възпаление и после се чудим защо не сме здрави. Всеки счупен зъб или някакъв остър ръб от обтурация може да доведе до постоянни механични дразнения на език и лигавица, а това е предпоставка за по-неприятни заболявания, които касаят общото здраве на организма. Нелекуваните зъби водят до куп болести, разкрива д-р Гълъбица Спахиева, която от 7 години практикува ортодонтско лечение.

 

Стоматоложката е категорична, че зъбите вече са се превърнали в маркер, по който може да се съди за начина на живот на човека и неговото социално положение. Причините да се развалят са много. Основната е, че са в постоянна кариесогенна среда, защото с храненето човек понижава PH на слюнката си и зъбите заживяват в киселинна среда.

 

Хрупането на солети, бисквити, гризини и подобни бързи храни пред компютъра или телевизора не е никак полезно, защото пречи на слюнката да възвърне своето неутрално PH. Така дъвкателните органи на човек са непрекъснато мръсни, непочистени и неугледни.

Препоръчително е да се мият поне два пъти на ден, ако не може след всяко хранене. Пушенето на цигари, дъвченето на тютюн също вреди на зъбите: Газта от запалките ги прави ронливи и жълти. Избелването им е безопасно, но все пак стоматологът преценява колко процедури ще са необходими на съответния пациент. Като алтернатива на избелването се препоръчват фасетите.

  

„Стресът върви ръка за ръка с всяко заболяване, но специално пародонтозата идва от лоша хигиена, непочистване на зъбен камък и активно тютюнопушене. Когато зъбите започват да се клатят ида падат като домино, идва ред на имплантите. Те са панацея за обезъбяването.

Вече съществуват уникални методи за направата на красива усмивка и пълна уста със зъбки. Преди това се изследва състоянието на останалите резци, ако има такива. Виждала съм щастливи пациенти, разплакани дори от щастие, които казват, че преди това са се мъчили с храната, а след имплантите са като преродени“, споделя зъболекарката.

  

Според д-р Гълъбица Спахиева хората не бива да се страхуват от машинките на специалистите, които далеч не са такива, като в онези времена на социализма. Посещението на стоматологичните кабините с днешна дата е почти безболезнено и много осъвременено.

 

Децата от малки е трябвало да бъдат научени как да мият правилно зъбките си, за да не остава храна между тях. В никакъв случай не бивало да се плашат със зъболекарския стол и лошия зъболекар, който ще им извади зъб, ако не си изядат супата. Подобни обяснения не влияели възпитателно на малчуганите и ги подтиквали към „събиране“ на страх от прегледи и лечение, категорична е специалистката.

Източник: Уикенд