Чифт сини велурени обувки, носени от Елвис Пресли в началото на кариерата му, бяха продадени на търг за 120 хил. британски лири или 142 хиляди евро. Въпросните чепици са възпети в хит на Краля на рока от дебютния му албим от 1956 г., носещ неговото име.

Елвис Пресли подарява сините обувки с размер 44 на свой приятел, след като е призован да се присъедини към американската армия. Собственикът на аукционната къща Андрю Олдридж разказва историята на обувките: „Когато Елвис постъпва в американската армия, той направил изпращане в имението си Грейсленд. Тогава извикал някои от присъстващите на горния етаж и раздал част от дрехите, които не смятал, че ще му трябват или ще иска, когато се върне от армията. Сините обувки получил Алън Фортас, управител на клон в компанията на Елвис и негов приятел“.

През изминалите години обувките на Елвис са били изложени в различни музеи. Олдридж поясни, че чепиците са били проверени от Джими Велвет, близък приятел на Пресли и водещ специалист по наследството на певеца, и са оригинални.

Миналата година аукционната къща продаде палто от норки, принадлежало на певеца, за 128 000 британски лири на американски колекционер.

Източник: „Уикенд“