Името на Георги Семерджиев е изплувало като главно действащо лице в мащабната акция на Европол и американската ДЕА отпреди дни, завършила с арестите на 49 души, замесени в суперкартел за трафик на кокаин от Южна Америка и Дубай към Европа. Това разкрива полицейски източник, а данните му бяха потвърдени и от информатор на вестника от родния ъндърграунд. Шопа контролирал 2 пристанища в Испания, откъдето влезли над 30 тона кокаин за 2 г.

 

Шефът на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Христо Донов коментира, че задържаните българи са обезпечавали пристанището в Барселона, през което са влизали контейнерите с кокаин.

 

Проверката на родните антимафиоти е установила, че двамата българи, чиито имена умишлено не се споменават заради продължаващото и в момента разследване, от дълги години са част от близкия приятелски кръг на Георги Семерджиев – Жоро Шопа, смятан за дясна ръка на митичния кокаинов трафикант Евелин Банев – Брендо.

 

За разлика от Брендо, който се укрива от правосъдието с три постановени присъди за трафик на кокаин в Италия, Румъния и в България, Георги Семерджиев – Жоро Шопа все още е активен в бизнеса и е смятан за  маститит логистик на големи кокаинови товари, влизащи в Европа през пристанища в Испания и в Гърция. Твърди се, че дясна ръка на Жоро Шопа конкретно за превоза на дрога от Дубай към Испания, е мъж с прозвище Габаната, който е бил арестуван преди 3 г. в ЮАР по време на голяма кокаинова сделка, но впоследствие се е разминал с присъда.

 

„Данните, че арестуваните двама българи са свързани с Жоро Шопа не почиват само на предположения и на секрета оперативна информация, а и на публични факти. Единият от задържаните е съсед по имот на Семерджиев в курортното градче Кабрера де Мар край Барселона. За другия пък се твърди, че е арестуван в имот в Барселона, който се води собственост на съпругата на Георги Семерджиев. Самият Жоро Шопа не е сред арестуваните засега, но той от близо година не е стъпвал в Испания, тъй като там срещу него тече мащабно разследване за пране на пари от наркотрафик“, разкрива полицейски източник.

 

Според думите му, арестуваните двама българи са оперирали на две пристанища в Каталуния – яхтено и корабно.

Имението на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар стана популярно в България през есента на 2018 г., когато там бяха арестувани туристическите босове Ветко и Маринела Арабаджиеви. Месеци по-рано хотелиерското семейство се спаси с бягство от България по обвинения за пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери.

 

Тогава разследващите проверяваха и дали 4-звездния софийския хотел „Кепински“, днес преименуван на „Маринела“, не е купен от семейство Арабаджиеви с наркомилиони, предоставени им от Жоро Шопа.

 

Към днешна дата Ветко Арабаджиев и Георги Семерджиев са жестоко скарани, а Шопа има забрана да стъпва в хотела. Сред версиите за конфликта им изпъква тази, че Жоро Шопа предал Ветко и Маринела

 

на испанските власти, за да избегне екстрадиция в Швейцария. Властите в страната на часовниците и шоколадите все още издирват Георги Семерджиев, за да го разпитат в рамките на разследване за препиране на милиони от наркотрафик чрез покупка на имоти в Цюрих, Берн, Женева и Белинцона. По тази афера подсъдими бяха и банкери от „Креди Суис“, сред които и бившата тенисистка от националния отбор на България Елена Пампулова.

Според запознати, през последните няколко месеца Георги Семерджиев се е установил трайно в Дубай заради опасения, че може да бъде арестуван за незаконна финансова дейност, прикриваща печалби от кокаинови товари. В България пък делото срещу Георги Семерджиев за пране на пари, което е секретно, е било прекратено тихомълком през лятото.

 

Жоро Шопа не е бил сред арестуваните от Европол и ДЕА босове на кокаиновия трафик в Дубай. В Емирствата бяха закопчани общо 6 човека, сочени като „босове на босовете“ в международния наркокартел. Сред закопчаните обаче са мексикански наркобарон, укриващ се в Дубай, както и двама испанци.

Според данни от международното разследване, суперкартелът е създаден преди около 3 г. от наркобосове, смятани за „ценни мишени“ от ДЕА и Европол. Сформираната организация е контролирала около една трета от доставките на кокаин в Европа.

 

Дрогата е влизала на Стария континент чрез големи пратки. Стоката е превозвана с морски контейнери, натоварени с легално карго. Трафикантите са използвали над 50 различни търговски дружества за легалните товари. Все още няма яснота дали официалните собственици на търговските дружества, получатели на контейнерите с карго и кокаин, са замесени в аферата, или трафика се е случвал без знанието им.

За последно името на Георги Семерджиев изплува покрай заловените на 24 май 2020 г. в Студентски град 367 кг кокаин, открити в трикрилен гардероб в дома на мулето Николай Петров. До залавянето на дрогата се стигна, след като полицейски патрул откри 40 кила кокаин в багажника на мерцедеса на Николай Петров, който бил спрян за проверка и се държал подозрително.

Впоследствие ченгетата откриха в депото в Студентски град и протеза на Манол Николов – Куция от Тополовград, който е втори братовчед на Жоро Шопа. Манол Николов губи левия си крак в автомобилна катастрофа и оттогава ходи с протези. Доказателствата, че Манол е играл важна роля в наркотрафика се съдържаха в откритата в апартамента в Студентски град тетрадка с неговия почерк.

В тетрадката Манол Николов е описвал стоката, която е съхранявана в депото за наркотици, както и количествата, които са изнасяни от жилището. Родственикът на Жоро Шопа е описвал и щампите на заловения кокаин.

 

Сред маркировките са „Асо спатия”, череши с цифри, буквата „М” и кръгове със стрелки нагоре. Последните записки в наркотефтера на Манол Куция са от 24 май 2020 г. Тогава той е отбелязал, че от депото в Студентски град излизат 40 кила кокаин – количеството, което бе спипано в колата на „мулето” Николай Петров. Според криминалистите, Манол Николов е имал функциите не само на диспечер на кокаиновия товар, но и на наркоготвач – размесвал е кокаина с други примеси, за да намали чистотата му и да увеличи печалбата от продажбата на стоката.

Въпреки солидните доказателства срещу родственика на Жоро Шопа обаче, преди няколко месеца Софийски градски съд го оправда по делото за наркотрафик. С осъдителна присъда се сдоби само „мулето“ Николай Петров, който беше осъден на 6 г. затвор. Въпреки уликите срещу Жоро Шопа, той дори не беше разпитан от прокуратурата и разследващите от ГДБОП след залавянето на 367-те кила кокаин.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Жоро Шопа вкарвал 1/3 от кокаина в ЕС. ДЕА закопча мулетата му в Барселона

Жоро Шопа вкарвал 1/3 от кокаина в ЕС. ДЕА закопча мулетата му в Барселона - Снимка 2

Жоро Шопа вкарвал 1/3 от кокаина в ЕС. ДЕА закопча мулетата му в Барселона - Снимка 3

Жоро Шопа вкарвал 1/3 от кокаина в ЕС. ДЕА закопча мулетата му в Барселона - Снимка 4