Затворникът рецидивист Георги Гребчев от панагюрското село Мечка успя да избяга в петък от затворническото общежитие в Пазарджик.

 

Той се радвал на свободата си цели пет дни. Бе открит едва в следобедните часове на 11 април, издават запознати от МВР и допълват, че шефът на общежитието Иван Дерменджийски е на воаяж в Италия през това време, но почивката му не е било помрачена от изчезването на Гребчев.

 

Затворникът-рецидивист Георги Гребчев се радвал на свободата си цели пет дни

Въпреки множеството си присъди за кражби и един грабеж, Гребчев се уредил да работи като метач в затворническото общежитие, за да намали поредното си наказание. В деня на изчезването му отново хванал метлата и според официалната версия не се върнал от работа в края на работния ден. Запознати обаче издават, че се измъкнал от оградата при това посред бял ден, а не вечерта. Направил го е през място, оставено без наблюдение.

Така и не става ясно кой и защо е преценил, че трябва да бъде оставена „свободна зона“ при оградата.

 

Ченгетата се смеят, че е цяло чудо, че и друг не се е възползвал от този коридор.

След като в петък лъснало бягството на Гребчев на мястото се изсипали цял куп началници от ГДИН, за да разследват какво точно се е случило. Първата оперативна информация по случая сочела, че рецидивистът е драснал към София.

 

Същевременно шефът на затворническото общежитие Иван Дерменджийски нямало за какво да се притеснява, тъй като бил под чадъра на шефа на ГДИН – Ивайло Йорданов. Той пък на свой ред е изключително близък и често придружавал в командировки зад граница ресорната зам.-министърка на правосъдието Мария Павлова.

 

Преди време се чу, че пазарджишкото затворническо общежитие е намерило спонсор в лицето на Иван Балабанов – Вазелина, известен побойник от Панагюрище. При едно от последните си пребивавания там, той станал хигиенист. Уредил се да бачка, за да излезе по-бързо, също като Гребчев, който избяга сега. На Балабанов му оказал съдействие лично шефът Иван Демерджийски.

 

Междувременно стана ясно, че докато е бил на свобода, Гребчев отново се е проявил – ударил възрастна жена с камък по главата и откраднал дамската й чанта.

В крайна сметка той бил заловен от органите на реда и върнат обратно в затворническото общежитие.

Източник: Уикенд