Двамата тъмнокожи мъже от фотосите, които преди две седмици бяха разпространени от полицията в ЮАР като съпричастни към мафиотската екзекуция на висаджийския бос Красимир Каменов – Къро и съпругата му Гергана Кочанова, най-вероятно са били ликвидирани още преди половин година, когато разследването е стигнало до тях.

 

Тази версия се прокрадва в медиите в Южна Африка, които са скептични, че криминалистите ще стигнат до отряда наемни убийци, показно разстреляли на 25 май м.г. Къро, съпругата му, неговия бодигард и бавачката в имението на мафиотския бос в Кейптаун.

 

Запознати с разследването разкриват, че двамата мъже, заснети от камери за видеонаблюдение в Кейптаун два часа след бруталната четворна екзекуция, всъщност са издирвани под дърво и камък от полицията в ЮАР още от миналата есен, но въпреки активните издирвателни дейности, които са били съблюдавани й от агенти на ФБР, от тях няма нито вест, нито кост. Неофициално се твърди, че самоличността на мъжете е известна на криминалистите, но въпреки това те търсят информация за тях, за да тръгнат по гореща следа.

 

„Смята се, че заснетите мъже са били ликвидирани още миналата есен, когато разследването на полицията в Кейптаун е стигнало до тях, но изтекла информация към поръчителите на убийството на Къро е осуетило задържането им. Издирваните мъже са били част от периферията на местна престъпна организация и има постъпили данни в ЮАР, че и те са последвали Красимир Каменов в отвъдното“, твърдят ангажирани в разследването на убийството на Къро.

 

Според изнесени в южноафриканските медии данни от разследването Красимир Каменов – Къро и разстреляните с него трима българи са ликвидирани от екип от шестима професионални убийци, които впоследствие са били видени да бягат от местопрестъплението с два автомобила – син „Хюндай“ и бял „Фолксваген Голф GTI“. Два часа след убийството на Къро под мост на магистрала N1 в Кейптаун камери за видеонаблюдение са запечатали лицата на двама мъже с бял „Фолксваген Пасат“ и същия „Фолксваген Голф GTI“, използван при бягството на килърите от имението на висаджийския бос след масовата екзекуция.

 

Знае се, че заснетите мъже не са били пряко ангажирани с разстрела на Къро и съпругата му, а са изпълнявали ролята на шофьори и „технически чистачи“ – задачата им е била да се освободят от колите, с които са избягали килърите.

 

Помагачите обаче са допуснали груба грешка, оставяйки се да бъдат заснети от камери за видеонаблюдение, което най-вероятно е коствало живота им.

 

Десет месеца след кървавата мафиотска екзекуция на Красимир Каменов – Къро, разглежданите версии за убийството му са три.

Сред тях се налага версията, че Каменов е ликвидиран заради криптокралицата Ружа Игнатова, която е издирвана от ФБР по цял свят от 6 години насам. Твърди се, че Къро е бил сред опекуните на Ружа и че е притежавал на флашка огромен брой биткойни, които Игнатова му поверила месеци преди да изчезне безследно.

 

Друга версия за разстрела на Красимир Каменов е свързана с избухнала в ЮАР гангстерска война за контрола върху трафика на кокаин от Южна Африка към САЩ и Европа. Тази версия е застъпвана и от началника на полицията в Кейптаун полковник Анди Чайлд. Смята се, че за убийството на Къро са платени между 1,5 и 3 милиона долара, а в цялата гангстерска операция са участвали поне 10 души. Убийците са ликвидирали миската Гергана Кочанова, бодигарда и детегледачката с куршуми в тила, като преди това ръцете на жертвите са били закопчани с белезници. Красимир Каменов пък е бил екзекутиран с 6 куршума, като е бил извлечен по долни гащи от спалнята си, а ръцете му са били завързани със свински опашки.

 

„С всеки изминал ден шансът извършителите на това брутално мафиотско убийство да бъдат установени и арестувани намалява“, признава пред медиите в ЮАР представител на полицията в Кейптаун.

Източник: Уикенд, crimesbg.com