Докато Марк Рюте обясняваше, че българската граница се минава с 50 евро рушвет, в Пловдив за пореден път арестуваха фалшификатора Иван Богоев.

 

Полицията обяви, че в нелегалната му печатница продавали лична карта и шофьорска книжка по 250 евро, а паспортът струвал 300 евро. С други думи, не е прав нидерландският премиер, по-скъпо е, но е далеч по-сигурно да се прекоси границата с менте документи.

 

Този път Богоев, който от години е сочен за най-големият производител на фалшификати, е спипан в компанията на две нови лица – 30-годишният Мерсин Мехмед и 68-годиншият Хюсеин Расим. Според полицията от началото на годината тримата правели менте документи и ги продавали в Пловдив, Разград и Германия.

 

Богоев е оставен в ареста, а Мехмед и Расим са на свобода срещу гаранция от 5000 лв.

Иван Богоев отдавна се е превърнал в нарицателно име в бранша и ако някой ден реши да напише мемоари, със сигурност има много за разказване. От 2000 г. до момента е арестуван три пъти, лежал е и в затвора. Първо получава грандиозна присъда, която после обаче бива намалена.

 

Около него се случват такива неща винаги, когато предстоят някакви събития и трябва да се демонстрира борба срещу организираната престъпност. Никога при тези арести в Пловдив обаче не се чу кои са покровителите му, нито пък кои са каналджиите, пласиращи продукцията му. Както е известно МВР се управлява от пловдивски полицаи, които трябва да са наясно с отговорите на тези въпроси.

 

По всяка вероятност и сега разбитата печатница ще приключи само с Иван Богоев и двамата му чираци. Според запознати един от пласьорите на ментетата и сега е македонецът Ванчо Янакиевски. Името му се завъртя покрай печатницата, разкрита преди време в двора на ВТУ „Тодор Каблешков“. Той обаче знае много добре как да остане сух и неуловим.

 

Винаги, когато стане напечено, Янакиевски е информиран и успешно се покрива някъде в Македония. При това доскоро той разполагал с офис в хотел Рила, а фирмата му „Илинден 1903“ е регистрирана на адреса на ВМРО на столичната ул. „Пиротска“ 5.

 

Запознати обясняват, че преди няколко години, Янакиевски, заедно с бате Харо – Петър Харалампиев, редовно летял до Кипър. Там двамата имали банкови сметки.

Впрочем делото срещу бившия шеф на Агенцията за българите в чужбина подобно и на други знакови дела, е зациклило в съда, непрекъснато се отлага и поредното заседание вече е насрочено за 24 януари 2023 г.

 

Иван Богоев излиза на светло за пръв път през 2001 г., заедно с брат си Николай, популярен като Никито. При ареста им и обиските в Пловдив и с. Граф Игнатиево, са спипани над 800 хил. долара, чувалче с български монети, както и пари в други валути и около 1000 непопълнени паспорта. Според запознати обаче парите открити в селото на братята, били поне тройно повече. Така и не става ясно обаче в чии джобове са отишли недекларираните пари.

 

Заедно с братята тогава е арестуван и собственикът на фотоателие в Казанлък Стоян Пашов. Още тогава триото бива признато за асове в занаята. Любопитно е, че манифактурата на Богоеви по онова време работела над главите на съдиите в Пловдивския военно-окръжен съд.

 

Богоев е спипан като майстор на фалшификати и през 2015 г., но отново не е разкрито нищо, свързано с покровители и пласьори.

За братята Богоеви се твърди, че работят под протекцията на тъмна фигура, наричана Белокосия, който притежава цяла мрежа от сръчни „агенти“, сновящи между Турция и Европа, главно Испания, Франция и Холандия.

 

През последните години обаче пазарът с фалшиви документи се ориентирал главно към имигрантите от Третия свят. Така у Белокосия се зародила идеята за турския канал, където според запознати минавала продукцията и от последната разбита печатница на Богоев.  

Очевидно обаче големият бос и сега ще остане невидим за ченгетата и правосъдието.

Източник: Уикенд

Защо покровителите на пловдивската манифактура за фалшиви документи остават непокътнати?

На снимката е Иван Богоев