Екссъдията, депутат и член на ВСС Иван Димов, който тези дни бе арестуван по искане на Австрия, е действал ръка за ръка с афериста Полихрон Луков.

Престъпната схема е в пика си през 2021 г.

 

Тогава Димов и Луков обясняват пред един куп бизнесмени, че подготвят мащабен инвестиционен проект със средства от чужбина. За целта обаче се нуждаели от огромен терен и правили огледи на бивши заводи из цялата страна, които от години са превърнати в руини.

 

Защо арестуваха синия преторианец Иван Димов?

Според твърденията на двамата, били натоварени да подберат мястото, върху което да израсне „грандиозното“ предприятие.

Споделяли, че освен многото пари, щяло да има и „врътки в биткойни“, каквото и да значи това. В крайна сметка всичко това се оказва голям сапунен мехур.

 

ДАНС се заинтересували от схемите на господата, които в суматохата около мащабния проект прецакали успешно български бизнесмени с пари. От финансовото разузнаване тръгнали по дирите им, след като се разчуло за гигантската инвестиция и свързаните с нея парични преводи.

 

Бизнесзамахът на Димов и Луков спихнал, а терен за бъдещия завод така и не бил купен. Пред пловдивския окръжен съд, който в началото на тази седмица остави Димов в ареста, той твърди, че само е помогнал на чужд бизнесмен да си открие българска банкова сметка и да регистрира фирма тук.

 

Истината обаче се оказала много по-прозрачна – за Луков имаше европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в австрийския град Велс, след като установили, че е роден на една и съща дата в два различни европейски града. Луков бе обвинен от бургаския окръжен съд, че е издавал фалшиви дипломатически паспорти на чужденци, както и испански лични карти.

 

Отново от Велс идва и искане за ареста на съратника на Луков – някогашният политик Иван Димов.

Навремето той изгря като една от юридическите звезди на СДС. Получава одобрението на Иван Костов и Йордан Соколов заради начетеността си. С няколко мръсни врътки, Димов успява да влезе триумфално в Народното събрание. Малко преди изтичането на мандата на Иван Филчев, упорито се носи мълвата, че сливенският съдия, който тогава сам се нарича „син преторианец“,               ще стане следващият главен прокурор.

 

Друг показателен момент от биографията му е близкото му приятелство с Николай Банев. Запознати издават, че дружбата им била подплатена с респектиращи суми. Затова пък олигархът не е разследван с години. Едно от сливенските предприятия, приватизирани от него и доведени до разруха е завод „Динамо“. Заради този гаф Димов е принуден да напусне ВСС и да се върне като съдия обратно в Сливен. Не минава много време и той бива уволнен от съдебната система.

 

През 2018 г. отново се чува за него покрай скандала, свързан със собствеността на парк за зелена енергия, създаден в съдружие с китаеца Гуо Хайронг. Той пък се оказва изпечен аферист, разследван в Австрия и Германия. Сред съсобствениците на парка е и жената на Димов – Антонина Благоева.

Твърди се, че през последните години Димов се подвизава като председател на някакъв Международен арбитражен съд.

Източник: Уикенд