Няколко от ключовите свидетели на прокуратурата със скрита самоличност, са оттеглили показанията, дадени срещу несебърския мафиот Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите и бандата му в съдебния процес за търговия с дрога и повсеместен рекет по Южното Черноморие заради процедурни хватки, затлачващи делото. Заради масовия отлив на свидетели и рекордното забавяне на съда Несебърския Ал Капоне може да се измъкне с минимална или дори с оправдателна присъда.

 

Само преди седмица делото срещу Митьо Очите и бандата му за рекет претърпя нов обрат, след като съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд официално се оттегли от процеса и делото беше отново разпределено при съдия Лидия Георгиева.

 

Съдийката Георгиева водеше делото срещу Димитър Желязков и бандата му докато процесът се гледаше в Специализирания наказателен съд, но след като съдебната институция беше закрита от Народното събрание през лятото на 2022 г. делото беше преместено в Софийския градски съд и се падна на Петя Крънчева. Така повече от година и половина знаковото дело срещу Митьо Очите се оказа замразено, а през това време морският мафиот беше пуснат на свобода и свидетелите срещу него започнаха да забравят дадените още през есента на 2019 г. показания, уличаващи го като бос на несебърската мафия.

 

„Съдия Петя Крънчева отрича да е била заплашвана, но от действията й е очевидно, че тя направи всичко възможно, за да забави процеса срещу Митьо Очите и да се оттегли от него.

Първо излезе с позиция, че делото следва да отиде в някое от окръжните съдилища в Бургас, Сливен или Ямбол, а после изпрати запитване по казуса за подсъдност във Върховния касационен съд. Когато върховните магистрати се произнесоха, че делото трябва да остане в Софийския градски съд, Петя Крънчева издаде разпореждане, в което изложи позиция, че процесът следва да се върне отново при Лилия Георгиева, тъй като тя била преместена от Специализирания в Софийския градски съд и трябвало да си довърши делото.

 

Точещият се повече от година отвод на съдийката Петя Крънчева по делото стресна няколко свидетели, които вече отказват да свидетелстват срещу Митьо Очите, тъй като си мислят, че той стои зад цялата административно-съдебна сага“, коментира столичен прокурор. Друг наш източник потвърди за отлива на свидетели срещу Митьо Очите. Сред хората, които са оттеглили показанията си срещу Морския Ал Капоне, е бургаският наркодилър Георги Илиев, който по-рано твърдеше, че е зареждал дрога от складове, контролирани от Желязков.

 

Сред оттеглилите показанията си срещу Митьо Очите и бандата му са още хазартният бос. Йордан Йорданов – Данчо Паркета и зет му Иван Тодоров. През есента на 2017 г. Йорданов беше нападнат и пребит с железни тръби от маскирани биячи в Бургас, а дни по-късно казиното му, помещаващо се на партера на хотел „Кубан“ в Слънчев бряг, беше изпепелено. На 9 ноември 2017 г. двама мъже нахлуха с взлом в игралната зала, заляха я с бензини драснаха клечката. В пожара изгоряха игрални машини за над 500 000 лева. Според първоначалните показания на Данчо Паркета и зет му Иван Тодоров побоят и палежът са дело на Митьо Очите,  който обслужвал интересите на Пейко Янков, сина на застреляния през 2007 г. от наемен убиец в Бургас общински съветник от Несебър Димитър Янков. Буквално преди месец обаче Данчо Паркета и зет му са се отметнали от първоначалните си показания и са пожелали да бъдат отписани от списъка на свидетели със скрита самоличност по делото. Неофициално се твърди, че общият брой на „свидетелите с амнезия“ срещу Митьо Очите е двуцифрен.

 

Димитър Желязков – Митьо Очите попадна на мушката на специализираното правосъдие през лятото на 2018 г. когато беше обявен за международно издирване в качеството си на главатар на банда, търгувала с дрога и налагала повсеместен рекет над дребния бизнес в Слънчев бряг, Несебър, Бургас и Поморие. При акцията срещу кримиструктурата му бяха арестувани над 15 негови сподвижници, но той съумя да се изплъзне с бягство. Беше заловен седмица по-късно в Истанбул при спецакция на турските антимафиоти в 5-звезден хотел заедно с още 7 българи, сред които и бургаският общинар Бенчо Бенчев. Маститият бизнесмен Бенчев беше обвинен за ятак на Митьо Очите, след като беше доказано, че е превозил издирвания гангстер от Гърция към Турция с луксозен микробус, а след това му наел хотелска стая в Истанбул на свое име. Бенчев обаче се измъкна с условна присъда за укривателството на Желязков.

 

Митьо Очите прекара 3-месечен затвор в Истанбул, след което беше екстрадиран у нас и въдворен за дълго в килия на следствения арест. Чак през лятото на 2021 г. Специализираният съд пусна на свобода под домашен арест Димитър Желязков, а преди няколко месеца той беше пуснат на свобода под парична гаранция. През това време – повече от 5 години и 6 месеца, съдебният процес срещу Митьо Очите не може да започне и на няколко пъти беше рестартиран заради странни юридически неуредици. Това кара мнозина да се съмняват, че по делото срещу Желязков се прилага хватка ала „Мартин Нотариуса“ – съдебният процес се забатачва в административно-правни процедури, а през това време обвиняемите обработват свидетели, вещи лица, прокурори и съдии.

 

„Делото не е приключило дори на първа инстанция, а сега тръгва отначало за четвърти път. Новият съдия по делото Лидия Георгиева все още не е насрочила дори разпоредително заседание, не крият критиката си към бавното правораздаване на юг от Бургас.

Източник: Уикенд, crimesbg.com