Пътят на милионите, източени през нета, води не само до бандата от Русе, съобщи на пресконференцията си в дунавския град гл. секретар на МВР

МВР се похвали, че благодарение на своите ефективни действия, е проведена операция и е заловена банда, изцедила от чужди сметки милиони евро за периода от 2011 г. до сега. Първоначално сигналът от банките насочва следствието към адреси Русе и в последствие се разплита мрежа, в която са включени лица и от други големи градове у нас. Българите е само част от международна банда, върху разкриването на която в момента усилено се работи, съобщава БЛИЦ.

[caption id="attachment_404782" align="alignright" width="300"]Заловиха банда от Русе изцедила милиони в нета Заловиха банда от Русе изцедила милиони в нета[/caption]

Постоянно се пускат предупреждения за фалшиви сайтове и опазване на личните данни в нета, и в случая се касае точно за това. Международната група с помощта на умели хакери е създавала измамни сайтове – копия на ползващи се с доверието на потребителите международни банкови институции. Чрез вирус от типа „Троянски кон“ са откраднати банковите пароли и данните на граждани и фирми от САЩ, Австралия и Европа. В много случаи компютърните измамници са успявали да поддържат заблуждението на потребителите, използващи интернет банкиране.

Става дума за източване на сметки в особено големи мащаби, като българската банда е ползвана като „пощенска кутия“ и за набиране на „мулета“, поясни гл. секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров. Всеки един от тях е имал по няколко банкови сметки, чрез които са извършвани транзакциите и освен това е вербувал други хора, за да прикрие следите, използвайки техните сметки. Ръководството на тази банда, както и крайните получатели на парите се намират в чужбина.

Чуждестранните банки са алармирали нашите власти за съмнителните преводи в размер от хиляда до стотици хиляди евро към едни и същи титуляри с различни сметки, още преди време. В резултат на съвместната акцията с ДАНС, полицията е задържала засега 8 души, които ще бъдат обвинени в пране на пари. Проверени са към 40 адреса в градовете Русе, Варна, Разград и София. Освен компютрите и мобилните телефони, използвани от престъпниците, полицията е прибрала и 5 автомобила, за които се смята, че са закупени с присвоените от русенската банда пари.