Павел Петков, по-известен като Прасето от бандата за отвличания „Наглите“ е бил задържан в Испания, заедно с още двама българи. Арестът се е случил през лятото заради разнородна престъпна дейност в района на Валенсия. Запознати твърдят, че Прасето е бил заподозрян като ръководител на схема за продажба на крадени в Испания лимузини към България, а в хода на разследването станало ясно, че 50-годишният рецидивист е участвал и в източването на дебитни и кредитни карти.

 

Докато е вършеел из Испания през последните 2 години, Прасето е бил обявен за издирване в България по обвинение за други престъпления, като родните полицейски власти дори го предали за издирване на Интерпол със скрит бюлетин. Неофициално се твърди, че при задържането му във Валенсия това лято антимафиотите от „Гвардия Цивил“ открили в дома му фалшиви документи за самоличност и огромна сума пари.

 

Няколко седмици след ареста на Павел Прасето в Испания, той е бил екстрадиран в България, като е бил доведен на летището с белезници на ръцете с редовен полет по линията Малага - София. Оттогава главорезът от „Наглите“ е поставен под домашен арест, а на крака му е сложена електронна гривна за постоянно наблюдение на локацията му. Интересен детайл е, че подсъдима с Павел Петков за извършване на криминално престъпление в България е и голямата му дъщеря Лора, която също е застрашена със затвор, но е на свобода под парична гаранция.

 

Щерката на Павел Прасето е дипломиран юрист, като мълвата в ъндърграунда разказва, че Петков настоял наследницата му да се изучи като адвокат, за да защитава престъпните му интереси при честите му срещи с жреците на Темида.

 

Задържаха в Испания Павел Прасето от „Наглите“

Освен че беше подсъдим, но скандално оправдан от съда като част от бандата на „Наглите“, Павел Прасето има в съдебното си досие 6 присъди за грабежи и въоръжени обири.

В края на 2009 г, опасният бандит, родом от Ловеч, беше сред 20-те първоначално арестувани при спецакцията на МВР и прокуратурата срещу бандата за отвличания на богаташи „Наглите“, Прасето се сдоби и с обвинителен акт, според който е участвал в отвличанията на Ангел Бончев, съпругата му Камелия и Румен Гунински.

 

Първата жертва – Ангел Бончев, беше отвлечен на 22 май 2008 г. и държан окован във вериги в плен 51 дни. Похитителите му отрязаха 2 пръста, за да мотивират неговия партньор Гриша Ганчев да им плати поискан откуп от 5 млн. лв. Твърди се, че Прасето е отрязал пръстите на Бончев с лозарска ножица. Накрая бившият шампион по борба бе захвърлен край кв. „Княжево“, след като извергите отвлякоха съпругата му Камелия, отишла да им предаде събраната сума от 395 000 евро. За да освободи съпругата си по нареждане на похитителите Бончев дари 157 000 евро на фондацията за борба с рака на гърдата „Утре за всеки“. Тези пари не му бяха върнати никога, а жена му Камелия не издържа шока от преживяното и по-късно почина от онкологично заболяване, отключено покрай кошмарния трилър. Преди това обаче Камелия Бончева разпозна Прасето като един от хората, които са я отвлекли.

 

В процеса срещу „Наглите“ Павел Прасето беше скандално оправдан въпреки солидните улики, които криминалистите бяха събрали срещу него. Това му даде основание да заведе дело с иск за общо 1.6 млн. лв. за имуществени и неимуществени вреди.

 

Заради делото „Наглите“ той бил задържан незаконно 2 г. 4 м. Пред съда бившата му съпруга твърди, че на 22 декември 2009 г. спецчастите на МВР нахлули в сома им, разбивайки вратата, за да го задържат. Казва още, че двете им деца, тогава на 8 и 15 г., се изплашили. Докато бил зад решетките, Петков бил потиснат, плачел и споделял, че иска да се самоубие.

Заради това жена му го напуснала и се развели. А в училище децата му били наричани „Наглите“. В крайна сметка Павел Прасето все пак успя да осъди България 10г. след акция „Наглите“.

 

През лятото на 2019 г. съдия Нели Куцкова от Апелативния съд в София постанови, че Петков трябва да получи 15 000 лв. за „страданията“ си плюс още 20 000 лв. лихви.

 

Справка с криминалното досие на Павел Прасето, изготвена от МВР след задържането му като част от „Наглите“, установи, че възпитаникът на спортното училище в Ловеч извършва престъпления от 16-годишна възраст. Първият му сблъсък със закона е от 2 юли 1989 г. Тогава Прасето откраднал кола в село Горан. Заради непълнолетието си се отървал с условна присъда от 12 месеца с 3-годишен изпитателен срок.

 

През есента на 1990 г, полицаите го спипали да крие крадени телевизори в дома на дядо си в село Умаревци. Съдът обаче отново е бил милостив и Прасето пак“ се разминал с условна

 присъда.

 

През 2004 г. районният съд в Севлиево осъжда Павел Петков като ятак на джебчии. Дават му 3,5 г. затвор и глоба от 2000 лв. за укриване на крадени вещи. Още докато тече съдебният процес, Прасето успява да задигне джипове в Стара Загора и Ловеч. Така прибавя още една присъда в актива си, този път постановена от Ловешкия районен съд.

 

Осъден е само на 1 г. затвор, а след комулация на наказанията през 2007 г. Прасето е пратен да лежи 3,5 г. в Ловешкия затвор. После го местят във Велико Търново и в София.

 

През май 2005 г. Петков е арестуван за въоръжен грабеж над тираджия в Плевенско и по обвинения за серия кражби на луксозни джипове БМВ Х5 във Велико Търново и Стара Загора. При ареста му, случил се на магистрала „Хемус“, у него били открити 15 мобилни телефона с 20 SIM карти, полицейски радиостанции, пари и декодери за автомобили. Впоследствие краден от Прасето джип БМВ бе открит в гараж до ловешкото училище „Васил Левски“.

 

Впечатляващ детайл от престъпната биография на Павел Прасето е, че той е бил част от „Наглите“, докато е изтърпявал осъдителна присъда в затворническото общежитие в Казичене.

В хода на съдебния процес срещу бандата за отвличания, се оказа, че Прасето е бил пускан тайно от затвора от полицая Йордан Костов. Ченгето подложило и на наркобоса Васил Маникатов на „Наглите“ – освободил го тайно за два дни от пандиза в Казичене.

Маникатов е пуснат след две седмици в плен, след като жена му плаща 300 000 евро на „Наглите“.

 

След като беше оправдан от съда като част от „Наглите“ през 2014 г., Павел Прасето беше арестуван по подозрения, че е участвал в отвличането на дъщерята на Евелин Банев – Брендо – Лара, но впоследствие бе освободен. Оттогава Прасето мина в неизвестност. В ъндърграунда упорито се мълви, че бандитът се е укривал години наред в Испания, тъй като бил предупреден от свои приятели, че една от жертвите на отвличане на „Наглите е поръчала убийството му.

Източник: Уикенд, crimesbg.com