Спекулациите за войната в Украйна не спират, но в последните дни на всички стана ясно, че за Владимир Путин целта не е единствено унищожението на страната. Под мнимия предтекст, че "освобождава репресирани рускоговорящи жители на области в Украйна", президентът на Русия обяви война на западната си съседка. 

Оказа се обаче, че наред с желанието му да разкъса страната на части и да разшири териториалната цялост на Русия, Путин се е подвел по желанията на собствените си приближени. А те искат нещо много по-ценно - природните богатства на Киев или поне някои точно определени.

Шефът на частната армия "Вагнер" - Евгений Пригожин, един от най-близките съратници на президента и спряган за негов наследник, например държи да овладее мина в  Бахмут. Солните и гипсовите находища там, се оказали толкова привлекателни за него, че той дори успял да убеди президента на страната да извърши нападение срещу суверенна държава. 

За всички е ясно, че Путин се опитва да си гарантира оставането на власт в Кремъл, заради което и предизвика война с Киев. Продължителната кампания него не го устройваше, но обкръжението му имаше съвсем други планове.

Според запознати, Пригожин се е опитвал да финансира кампанията около овладяването на Бахмут от "Вагнер" експлоатирайки залежи в мини в Сомалия и Мали. За засилващата се власт на групировката говори и фактът, че те поеха изцяло контрола на доставки на оръжие от Северна Корея, с които снабдяват армията на фронта. 

Междувременно стана ясно, че още двама кандидати за стола в Кремъл са били отстранени без много шум. Бившият премиер на Дагестан - Магомед Абдулаев неочаквано почина на 61, след като беше ударен от кола, докато пресичал на пешеходна пътека в Махачкала. Шофьорът не е открит. Той беше сред най-близките хора на екс президента Дмитрий Медведев и бивш партиен функционер. Само преди два месеца почина и Кирил Стремусов, който катастрофира с колата си. Той е бивш съратник на Путин и отново сред политическата върхушка в Кремъл. Странните смъртни случаи стават все повече, а причините остават загадка...