Марин Маринов, който е частен детектив е сред най-известните криминалисти у нас.

 

Няколко са случаите на изчезнали хора, които е успял да разкрие в кариерата си в т.ч. и на куриозно отвлечени или пък на загубили се поради една или друга причина.

Маринов отбелязва, че у нас винаги са изчезвали хора, но едва през последните няколко години започна да се говори открито за това.

 

В България отвличаха деца за продажба на органи, а политици прикриваха престъпленията

Криминалистът посочва, че са десетки вариантите един човек да изчезне.

Основно се делят на безследно изчезнали, безвестно изчезнали, без постоянен адрес и умишлено укриващи се. Навремето се случили няколко изчезвания, при това на няколко вълни.

 

Първата вълна била през 1998 г. в Добрич, когато за раз време се „изпарили“ 30-тина младежи, които никой не видял повече. Покрай тази мистерия, регионът бил наречен Бермудски триъгълник. Повечето от изчезналите така и не били открити.

Разбира се лавината от изчезнали породила и редица слухове, единият от които гласял, че се отвличат деца заради търговия с органи и по поръчка на опасна гръцка банда педофили.

 

Маринов посочва, че към днешна дата Перник е кандидат да открадне печалната слаба на Добрич покрай изчезналото дете-аутист Сашко и все още неразгаданата мистерия с безследно изчезналия студент Емил Боев.

 

Той споделя, че неговият колега и шеф на детективска агенция Лъчо Адамски, също се нарежда сред изчезналите без каквато и да било следа. Водейки се от практиката си, Маринов посочва, че в повечето случаи на изчезване, става въпрос за престъпление. Разбира се не отрича и фактът, че у нас се отвличат хора заради органи, което си е доста сериозен бизнес.

 

Още след изчезването на Съвестин през далечната 1977 г., Маринов и колегите му стигнали до извода, че политици прикриват канал за органи. През 90-те години на миналия век изчезвали основно деца. Хлапетата от малцинствените групи се изпарявали, а бебетата били продавани зад граница веднага след раждането им.

 

По времето на Тодор Живков, Маринов работил в милицията. Тогава нямало фрапантни случаи на изчезнали, нито пък такива на отвличания, с изключение на сина на известния футболист Христо Бонев в Пловдив.

Губели се предимно възрастни хора със старческа деменция. Обществото имало позитивно мнение за милиционерите и с радост им съдействало при всеки случай.

 

Маринов отбелязва със съжаление, че към днешна дата нито в полицията, нито в детективските агенции има професионални кадри като от едно време. В преобладаващата част от случаите цари тотална некомпетентност, както и нежелание да се работи. Категоричен е, че ако това се промени, броят на намерените ще скочи драстично.

Източник: Уикенд