Поредният крими кошмар в Северозападна България този път завърши с кончината на 59-годишния Борислав, когото всички в селото познават като честен и трудолюбив човек.

 

Според една от версиите мъжът имал нещастието да продаде бутилка ракия на четири деца, които след като глътнали от „огнената течност“, решили, че тя не става за пиене и му я върнали. Станала лека разправия и се стигнало до момент, в който човекът бил ударен с предмет по главата. Последвала серия от ритници по цялото тяло.

 

Според друга хипотеза Борислав Борисов е бил нападнат на 1 януари от четирима цигани, които влезли в дома му, за да искат ракия, но той им отказал. Очевидно размислили, тийнейджърите на възраст от 15 до 17 г. бутнали оградата му, нахлули в двора му и го пребили. Безжизненото тяло на Борислав било забелязано от съседите му едва на 2 януари. Повиканите полицаи констатирали, че той е удрян многократно в лицето с твърд предмет. И двете му челюсти били счупени.

 

Кметът на селото Венизел Флоров отбелязва, че местните хора са изключително наплашени от трагедията. Непрекъснато се питали кой ще е следващият убит. Подчертава, че убитият никога не е бил конфликтна личност, не е участвал в спорове и никога не е пиянствал. Изкарвал месеца с едва 54 лв. – сума, която получавал по програма за 4-часов работен ден. Въпреки това никога не се оплаквал. От общината му давали и дърва всяка есен, а на обяд получавал топла храна от социалния патронаж.

 

Флоров няма идея как се е стигнало до ситуацията и какво точно се е случило преди това. Факт е обаче, че в селото вече има напрежение. Хората са притеснени най-вече от това, че убийството е причинено от деца. Най-много се страхуват по-възрастните и самотно живеещи. Според мълвата месните организират подписка за изселване на семействата на момчетата. При сериозна гражданска инициатива може да се случи и това.

 

Задържаните младежи били известни с това, че по цял ден обикаляли изоставени къщи в района на Гъмзово и търсели какво да откраднат, за да го продадат. Плячката обаче ставала все по-трудна, защото и други бандити търсели изоставени вещи, дрехи, черна и бяла техника. Част от родителите на цингинетата били на гурбет в чужбина и те били поверени на бабите и дядовците, които не можели да ги контролират.

 

Официално трябвало да посещават училище, но дали са ходили, никой не може да каже. Чакали автобуса на спирката и се качвали, но къде слизали, остава загадка. Те са хващани и за кражби на чужд инвентар. Понякога през една къща минават няколко банди. Поради тази причина някои домакинства вече са поставили видеокамери на домовете си.

 

Флоров посочи, че убийство в Гъмзово не е имало от 54 години и използва възможността да благодари на полицията и разследващите. Местните жители настояват малките убийци да получат максимални присъди. Ядосват се, че държавниците се сещат за тях само по избори.

Източник: Уикенд