Прокурорът Адалберт Кръстев от Софийската военноокръжна прокуратура, който „случайно“ се оказа първият появил се „на терен“ държавен обвинител при катастрофата с две убити момичета на столичния бул. „Черни връх“, предизвикана от Георги Семерджиев миналата пролет, се е познавал отлично с пияния и дрогиран бивш футболист.

Това разкритие бе направено от високопоставен служител от структурите на МВР.

 

Според думите му Кръстев е сред разследваните от прокуратурата длъжностни лица за чадър , осъществяван над Георги Семерджиев заедно с полицайката от Второ РПУ в София Симона Радева, приятеля й от Четвърто РПУ Мирослав Якимов и още десетина полицаи от няколко софийски районни управления и КАТ.

 

Убиецът Георги Семерджиев в корупционна схема за милиони с жената до военен прокурор, „СЛУЧАЙНО“ озовал се на местопрестъплението

Именно Кръстев странно изплува в публичното пространство само ден след бруталната катастрофа с две убити момичета, предизвикана от татуирания рецидивист Георги Семерджиев. Тогава се оказа, че магистратът, облечен в бял костюм се е появил първи на местопроизшествието веднага след полицаите, легитимирал се е като магистрат и е обикалял неправомерно в заградения периметър, оглеждайки и ровейки в разполовения джип на вече избягалия Семерджиев.

 

Военният магистрат е оглеждал внимателно и труповете на двете неидентифицирани към онзи момент жени. Кръстев си тръгнал от местопроизшествието, едва когато дошъл екипът полицаи от Четвърто РПУ, предвождан от… Мирослав Якимов. 

 

При разпита му в съда още на старта на процеса, Кръстев обясни в качеството си на свидетел, че живеел наблизо и затова като чул оглушителния тътен, веднага се отправил към инцидента.

Според показанията му, дадени под клетва, той първо оказал помощ на шофьора на ударения от Семерджиев таксиметров автомобил, а след това покрил обезобразените тела на двете момичета – Хариет Стефанович и Христина Дилева, тъй като минувачи ги снимали с мобилните си телефони.

 

Високопоставен служител на НСлС, където се провеждат две други разследвания за данъчни измами за милиони левове срещу Георги Семерджиев, съдружника му Християн Петракиев и бивш футболен национал с инициали И.Б. обаче разказва за гореща връзка със силен корупционен дух между Семерджиев, военният прокурор Адалберт Кръстев и Марина Пламенова Иванова, която е зам.-началник на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ към Военното министерство.

 

Вече от 10 години Кръстев живее на семейни начала, без сключен брак с Марина Иванова, заради която се разведе с предишната си съпруга Цветана, също служител в Министерството на отбраната. Настоящата спътница в живота на военния прокурор е на ключова позиция във Военното министерство, тъй като през нея минават важни обществени поръчки за стотици милиони левове, свързани с ремонта, модернизацията и оборудването на летище „Граф Игнатиево“, обекти на военното летище „Крумово“ и авиобазата „Безмер“.

От началото на 2020 г. за ремонти и модернизация на военните летища са отпуснати над 300 млн. лв., за да може очакваните американски изтребители F-16 да кацат безаварийно и безопасно.

 

В периода април 2020 – септември 2021 г. Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ сключва чрез инхаус процедури над 50 договори с фирми за различни ремонтни дейности на военното летище в Граф Игнатиево на обща стойност 130 млн. лв. Всички договори са сключени с подписа на Марина Иванова. Оказва се обаче, че няколко от дружествата, прибрали авансово милиони левове, са собственост на „сламени“ ромски фирми.

 

След усвояването на средствата, фирмите биват обявени във фалит, става въпрос за поне три такива случая с „ромски“ фирми бушони. Има данни, че въпросните дружества са били ръководени от Георги Семерджиев и неговия съдружник Християн Петракиев, твърди запознат с разследването.

 

Смята се, че Семерджиев и Петракиев са обслужвали интересите на жената до Кръстев, а тяхната задача била да намират фирми бушони с роми управители, които впоследствие да обявят фалити.

 

„Около ремонта на военното летище „Граф Игнатиево“ се краде толкова, че накрая се оказва, че пистата е с 500 м. по-къса и изтребителите F-16 не могат да кацнат. Заради това миналата есен военният министър Димитър Стоянов спешно отпусна нови 150 млн. лв. и разпореди пълна проверка“.

На практика Иванова трябва да бъде разследвана от Софийска военноокръжна прокуратура, оглавявана от мъжа, с когото тя живее – Адалберт Кръстев.

 

 Твърди се, че военният прокурор уж случайно се озовал пръв при катастрофата с два трупа, предизвикана от Семерджиев, е потулил и още няколко сигнала за корупционни действия срещу половинката си.

 

Единият от тях касае продажбата на военното стрелбище във варна с площ 55 000 кв. м. и 18 000 кв. м. застроена площ. През 2019 г. стрелбището е продадено с подписа на Марина Иванова на ромския барон Бако Петров за 550 000 лв., или по смешните 10 лв./км. м. Смята се, че реалната стойност на харизания военен имот е поне 50 пъти по-висока.

 

„Версията, че Адалберт Кръстев се е появил като свидетел на катастрофата, за да потули улики срещу Семерджиев и да попречи на разследването, трябва да е водеща. Много е възможно военният прокурор да е търсил в джипа документи за предстоящи или минали неотдавна договори чрез пряко договаряне на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ с фирми бушони“, твърди полицейски източник.

 

Още на старта на процеса се оказа, че само часове след жестоката катастрофа на бул. „Черни връх“ съдружникът на Семерджиев – Християн Петракиев, е изгорил няколко черни чувала с вещи и документи, съхранявани в автомивката им в хотел „Маринела“.

Източник: Уикенд, crimesbg.com