Жертвите гледали мач от Световното първенство по футбол, когато избухнала бомбата

Световното първенство по футбол бе белязано от трагедия.

15 души станаха жертва на експлозия, докато гледаха мачовете от Световното първенство по футбол на открито пространство. Трагедията се разигра в североизточния град на Нигерия - Даматуру по време на двубоя между домакина на Мондиал 2014 Бразилия и Мексико от група „А”, който завърши с равен резултат (0:0) пише „New York Post”.

[caption id="attachment_413427" align="alignright" width="300"]Жертвите гледали мач от Световното първенство по футбол, когато избухнала бомбата Жертвите гледали мач от Световното първенство по футбол, когато избухнала бомбата[/caption]

Взривното устройство е било задействано от атентатор самоубиец, който използвал триколка-такси. Жертвите на взривното устройство се били събрали в центъра на града, за да гледат мача от Световното първенство по футбол. Служители от главната болница в Даматуру потвърдиха смъртта на 15 души, допълвайки, че постоянно пристигат нови ранени. Част от ранените са в критично състояние, което на практика означава, че броят на жертвите може да се увеличи. Свидетели на трагедията разказват, че триколката-такси се е взривила малко след старта на двубоя Бразилия-Мексико от Световното първенство по футбол. Един от работниците в главната болница в града твърди, че е видял най-малко седем трупа, а друг пък твърди, че са поне 15.

Нито един от тях обаче не е казал името си, тъй като не са оторизирани да дават информация по случая пред медиите. Полицейските власти потвърдиха информацията за експлозията и обявиха, че заради вторичните взривове се е наложило спасителните екипи да бъдат твърде внимателни в действията си. Всеизвестен е фактът, че ислямските екстремисти Боко Харам често пъти използват вторични експлозии. По този начин в жертви се превръщат и хората, притекли се да дадат първа помощ на пострадалите при първия взрив.

За момента обаче не е потвърдено официално, че бомбения атентат е дело на ислямистите от Боко Харам. В миналото те са били обвинявани многократно за взривовете в спортни барове и места, от които се наблюдават различни спортни прояви. През последните две седмици, най-малко 40 души са изгубили живота си след две експлозии в северните градове на Нигерия, пише pik.bg.