Велислав Попов – зетят на несебърския кримибос Димитър Желязков – Митьо Очите, е зареждал с дрога арестуваната преди дни в Слънчев бряг банда африканци, пласирали кокаин, марихуана и екстази на чуждестранни курортисти, разкриват обитатели на морския ъндърграунд. 

 

Според техни сведения тъмнокожите дилъри на дрога, сред които и бившият футболист на „Левски“ Майкъл Тевия, са разпространявали наркотици на Слънчака от началото на месец юни, без да бъдат закачани от мутрите на Митьо Очите и полицията в Несебър, тъй като са зареждали стоката си от местната наркоструктура на Желязков, ръководена от неговия зет Велислав.

 

Твърди се, че африканците са получавали стоката в предварително подготвени разфасовки като са плащали на организацията на Морския Ал Капоне по 100 лева за грам кокаин, по 30 лева за грам марихуана и 30 лв. за хапче синтетична дрога. Африканците са пласирали стоката на двойна цена, и то основно на чуждестранни туристи – англичани и датчани.

Те са продавали грам марихуана за рекордните 50 лева, а кокаинът е пласиран в разфасовки от 0,4 или 0.5 грама на цена от 150 лева.

 

Тарторът на африканската банда за дрога, арестувана на Слънчака, загази яко

Бандата тъмнокожи дилъри беше арестувана през отминалия уикенд в Слънчев бряг при специализирана полицейска операция на полицията в Бургас, а от местната прокуратура побързаха да спуснат фалшивата версия, че африканците уж работили самостоятелно.

 

„Установени са осем лица, шест от които са от Нигерия, а други двама от Гана. Имат статут на постоянно пребиваващи в България. Всички са в страната от различен период. Занимавали са се с разпространение на наркотици в Слънчев бряг – основно марихуана, кокаин и екстази. Характерно за групата е, че в използвала тайници, в които се съхранявали наркотиците. Те са били по главната алея в курортния комплекс. Всеки ден са избирали различни места за тези тайници. Наркотиците се съхранявали на най-различни места – заровени в пясъка на плажа, скрити в храсти или край малки търговски обекти. Групата е била съставена изцяло от африканци и няма данни с нея да са работили българи”, обяви бургаският окръжен прокурор Мануел Манев.

 

Запознати обаче разказват, че арестуваните дилъри на дрога от Нигерия и Гана са продавали съвсем необезпокоявано дрога на чужденци пред дискотеките „Викинг“ и „Габана“, както и пред други оборотни нощни барове, претъпкани с чуждестранни туристи. Нещо повече – охранителите на дискотеките сами насочвали чужденците да си пазаруват дрога от африканците и понякога дори пускали пласьорите необезпокоявано да влизат в заведенията, без да плащат входни такси и да бъдат пребърквани за наркотици и оръжия, каквито са правилата.

 

Бандата африкански пласьори на Слънчака е ръководена от бившия футболист на „Левски“ Майкъл Тевия, който от няколко години живее в Бургас. Твърди се, че Тевия складирал дрогата в апартамент в затворен комплекс в Слънчев бряг, който още преди 2 години му бил продаден от Велислав Попов, зетя на Митьо Очите. От жилището на някогашния футболист, минал и през столичния гранд „Левски“, са били иззети 15 грама кокаин, 50 пакета марихуана и над 80 хапчета екстази. От други два адреса на Слънчака ченгетата са иззели общо 50 грама кокаин, 140 таблетки екстази, над 100 грама марихуана и над 20 000 лева. Смята се, че откритата сума е представлявала само дневният оборотна бандата. Остава загадка къде африканците са укрили печалбата си от наркотърговия. По морето върви слух за откраднати 60 000 лева от полицаи при ареста на ганаеца Майкъл Тевия.

 

Роденият на 1 декември 1990 г. в Гана Майкъл Тевия пристигна в България като професионален футболист през лятото на 2009 г., за да облече екипа на елитния тогава „Локомотив“ (Мездра). Няколко месеца по-късно Тевия, който играеше на 4 поста полузащитник, премина в гранда „Левски по настояване на Георги Иванов – Гонзо. На „Герена“ обаче тъмнокожият халф не успя да се пребори за титулярно място и записа само три мача със синия екип.

 

Впоследствие Тевия смени няколко отбора, а слуховете в спортните среди донасяха, че ритнитопковецът активно се занимава с продажба на мачове заради черно тото.

 

През 2019 г. Майкъл Тевия прекрати футболната си кариера, но остана да живее в България, установявайки се за постоянно в Бургас. След като беше арестуван заедно с още един свой сънародник и шестима нигерийци за търговия с дрога в Слънчев бряг, Майкъл Тевия ще се сдобие с обвинение за лидер на организирана престъпна банда и рискува присъда от 6 до 10 години затвор.

 

Представители на бургаския ъндърграунд пък разказаха, че до няколко дни се очаква появата на нова африканска банда, която да замести арестуваната група на Майкъл Тевия. Африканците още от миналото лято са използвани като дилъри на наркотици от крими структурата на Митьо Очите и зет му Велислав Попов, тъй като при полицейски акции местните бандити остават извън прожекторите.

 

Африканците имат и друго предимство – говорят английски и лесно се разбират с чуждестранните клиенти, които правят две трети от оборота. Тъмнокожите не обслужват българи, тъй като продават на силно завишени за родните стандарти цени.

 

Неотдавна Димитър Желязков – Митьо Очите съумя да възвърне разклатената през последните няколко години лидерска позиция в наркоразпространението по Южното Черноморие и към днешна дата отново е сред босовете, които контролират бизнеса с наркотици в Слънчев бряг, Поморие, Созопол и Лозенец.

 

Групировката на Морския Ал Капоне работи по нова система – хора на Димитър Желязков не пласират физически дрогата, а чрез няколко различни склададжии зареждат с кокаин, марихуана и синтетична дрога (амфетамин, екстази и пико) широка палитра от дилъри, независими един от друг.

 

„Наркотиците се продават само на едро като кримибандите от цялата страна, които искат да пласират дрога в Слънчев бряг, Поморие, Созопол и Лозенец и другите курортни градове на юг от Бургас, са длъжни да зареждат стоката от Митьо Очите“, разкриват запознати. Според разкритията им дилърите, които не се съобразяват с това условие, рискуват да бъдат погнати от командированите на морето полицаи и от местните мутри, действащи под прикритието на охранители.

 

В началото на месец юни Димитър Желязков беше пуснат окончателно на свобода под гаранция от 20 000 лева с решение на Апелативния съд в София по прашасалото дело за ръководена от него престъпна банда за изнудване, принуда чрез заплахи, поръчкови палежи, побои и търговия с наркотици. Митьо Очите е подсъдим от лятото на 2018 г., когато беше закопчан в Турция и екстрадиран у нас. Той прекара повече от 3 г. в тъмницата, а впоследствие и под домашен арест, оборудван с електронна гривна на крака си.

 

Смята се, че като дясна ръка на Митьо Очите вече се е утвърдил неговият зет Велислав Попов, който има дете от първородната дъщеря на Желязков – Станислава. Зетят на Очите също е подсъдим като част от организираната престъпна група, ръководена от Желязков.

Източник: Уикенд