Мъжът, който подпали българския културен център в Битоля, е бил освободен, узна Разкрития.

Ламбе Алабаковски от днес е на свобода и няма да понесе никакви санкции за действията си. Единствената наказателна мярка, предприета срещу него, е да му бъде отнет паспорта. Скандалното решение е взето от Наказателния съд към основния съд на Битоля.

За деянието си той трябва да лежи в затвора между шест месеца и пет години. Така че не е ясно с какви точно мотиви съдът е решил да го пусне на свобода. Първоначално Алабаковски беше с мярка за неотклонение задържане под стража за срок от осем дена, която мярка беше променена на доста по-леката домашен арест.

Тогава съдът се обоснова, че съществува риск за бягство, тъй като подпалвачът има двойно гражданство – освен на Македония, той е гражданин и на САЩ.

Припомняме ви, че в ранните часове на 4 юни т.г. Алабаковски подпали вратите на Българския културен център в Битоля. Теодора Генчовска, българският министър на външните работи, беше незабавно информирана за деянието и незабавно тръгна от Скопие към Битоля.

Охранителните камери са записали как Алабаковски пристига съвсем спокойно с велосипед, вади туба, пълна със запалима течност и без да бърза или да изглежда притеснен, че ще го хваната, я излива пред вратата на сградата.

Подпалването на входната врата на клуб "Иван Михайлов" предизвика остри реакции от страна на български политици, които оцениха инцидента като варварска постъпка и провокация.