Гранична полиция в схема за трафик на бежанци

Гранични полицаи от Царево са под разследване от МВР за съпричастност към канал за трафик на нелегални бежанци от Афганистан към Европа. Те са пристигали през сухопътна граница от Турция и са минавали през България в посока запад.

Проверката е започнала само преди няколко дни, след като служители на реда откриха и арестуваха над 50 мигранти от Афганистан и Африка. Те са локализирани и задържани в Бургас, местност Пода.

Разследващите установили, че заловените са влезли на територията на България в района на Резово. Озадачаващо е, че именно там има инсталирани множество системи, които да информират за нарушители на границата и да възпрепятстват тяхното влизане. Именно това води до предположение, че граничните полицаи, които охраняват района, че имат пряко участие в подпомагането на влизането на чужденците. Все пак се е наложило да преодолеят 3-метрова ограда.

Скандал! Полицаи помагат на трафиканти

Задържаните информирали, че са платили по 1500 евро на човек, за да бъдат безпроблемно вкарани в България и да продължават в посока западна Европа.

Освен това, те дали по допълнителни 200 евро, които според каналджиите били за подкуп на МВР-служителите по границата.

Информиран източник съобщава, че Инспекторатът към вътрешното ведомство е получил информация, че служители от Гранична полиция участвали в организирана престъпна група, като срещу заплащане са допускали преминаването на големи групи от нелегални мигранти през държавната граница, а след това ги предавали на колегите си във вътрешността на страната, които ги арестували.

Според запознати именно в Резово е най-доходоносният канал за мигранти, който е под контрола на Турската мафия. По информация преди време е управляван от Калоян Колев, който е сочен за близък до Димитър Желязков – Очите.

По официални данни от властите за изминалата година са заловени почти 11 000 нелегално влезли в страната ни мигранти, като над 8000 от тях са арестувани вътре в страната, далеч от границата.

Това е притеснително число, тъй като старите граничари смятат, че съотношението заловен и преминал е 1:1 – един арестуван, един преминал.

Източник от МВР е уверен, че няма как каналът да функционира без в него да участват действащи служители от Гранична полиция. Според него именно те помагат да бъдат извозени мигрантите от района на Китен към крайната точка – зелена граница с Румъния или Сърбия.

Разследващи споделят, че всички знаят, че международните канали се ръководят от международни престъпни синдикати, но арестуваните шофьори дори не са виждали лице в лице техните преки шефове и нямам да спомогнат за откриването и задържането на лица нагоре в йерархията. Парите са ги получавали или чрез посредник или с Revolut.

Съмненията за участие на действащи граничари в трафика се допълва и от факта, че именно в област Бургас е пълно с полицаи, които имат указания да проверяват микробуси, камиони и автобуси именно за трафик на хора. Въпреки това незнайно как редовно големи групи хора преминават тази барикада безпроблемно.

Разбира се през топлия сезон трафикът е най-интензивен, тъй като рискът от измръзване при пресичането на граница и укриването липсва. От друга страна пък винаги съществува рискът туристи да забележат странната група и да информират властите.

Запознати твърдят, че мигрантите при превозването си от влизането в България до напускането в посока Западна Европа се налага да преспиват дори по няколко нощи в подготвени къщи у нас.

Източник: Уикенд