Жоро Шопа е дългогодишна дясна ръка на Евелин Банев-Брендо

Магистратите от Софийски градски съд за пореден път успяха да скандализират обществото.

Според тях една-единствена осъдителна присъда, при това възможно най-ниската – едва пет години лишаване от свобода е напълно достатъчна за трафикант на 367 кг. кокаин, заловени в Студентски град.

Скандалното решение съдиите взеха в началото на седмицата. Тогава Темида осъди единствено 32-годишния Николай Петров за най-голямото количество кокаин, хващано в пределите на страната ни през последните години. Колумбийската дрога е открита в трикрилен гардероб в тайната квартира в столичния квартал „Студентски град“ при акция, проведена навръх 24 май преди две години.

Въпреки 5-годишната присъда, наркотрафикантът от с. Златия, вълчедръмско, ще лежи в пандиза едва три години. Причината за това е, че той вече е излежал две години от присъдата в ареста.

Скандал! Оневиниха Манол Николов-Куция

Още по-скандалното в случая обаче е, че съдът напълно е оправдал Манол Николов-Куция, уж поради липса на доказателства. Той е втори братовчед на Георги Семерджиев, по-известен като Жоро Шопа. Оперативните данни, с които разполагали разследващите сочели недвусмислено, че той стои над осъдения Николай в йерархията на трафика на заловения кокаин.

Заради оправдателната му присъда засили още повече мълвата, че съд и прокуратура нямат желание да разплетат докрай схемата на наркотрафикантите. На всичкото отгоре оневиняват търговци на кокаин в страната, които са били уличени по безспорен начин.

Съмненията за това, че престъпната нарковерига не само няма да бъде разплетена, а дори ще бъде прикрита, избухнаха още преди година и половина.

Тогава прокуратурата повдигна обвинения само срещу Николай Петров и Манол Николов за откритите 367 к. кокаин в Студентски град. Разследването обаче не се задълбочи и не бе установено откъде е влязла у нас пратката, която бе на стойност 80 млн. лв.

Нещо повече – оказва се, че разследването е било възпрепятствано от най-високо място, за да може Георги Семерджиев, по-известен като Жоро Шопа да не попадне зад решетките. И разбира се си има причина за това, а тя е, че Шопа е дясна ръка от дълги години на издирвания от Интерпол кокаинов крал Евелин Банев-Брендо.

През лятото на същата година, когато голямото количество кокаин, споменато по-горе бе открито в Студентски град, Специализираният съд е водел дело за пране на пари срещу Жоро Шопа. Той бил обвиняем за укривателство на хотелиерите Маринела и Ветко Арабаджиеви.

Припомняме, че по искане на родното правосъдие, те бяха задържани в къщата на Жоро Шопа край Барселона, Испания.

Според постъпилата оперативна информация дрогата е била внос от Еквадор. В края на месец март 2020 г., тя е била доставена до солунско пристанище и от там внесена у нас по сухопътна граница. Именно Жоро Шопа е бил диспечер на кокаиновия товар. Отношение към схемата е имал и племенникът му Тихомир. Разследващите обаче не си направиха труда да открият нужните доказателства за връзката на Жоро Шопа със заловения кокаинов товар.

Той не само успява да се измъкне чист като детска сълза от правосъдието за наркоаферата, а успява да отърве кожата и на втория си братовчед Манол Николов.

Според неофициална информация това му е струвало рушвет в размер на един милион лева. Срещу тази сума Софийски градски съд оневинява на първа инстанция родственика на Шопа.

А истината е, че заловеното най-голямо количество кокаин през последното десетилетие в Студентски град през май 2020 г. става съвсем случайно.

Навръх 24 май патрул на Седмо РПУ спира „Мерцедес“ за рутинна проверка. Зад волана на автомобила е Николай Петров.

Когато органите на реда му поискали документите, той се разтреперал. При слизането от автомобила, от джоба на шортите му изпада пачка от столевки. Отваряйки багажника, криминалистите откриват два черни сака с 40 кг. кокаин, прибрани грижливо в тайник.

Последвал обиск в жилището на Николай, при който били открити още 327 кг. дрога, цялата разфасована в опаковки по един килограм. Кокаинът бил разпределен в скрин в кухнята и в трикрилен гардероб.

Освен това в разбитото наркодепо ченгетата се натъкват и на протезата на Манол Николов Куция. Припомняме, че той губи левия си крак в тежка автомобилна катастрофа, случила се преди две десетилетия и оттогава е с протеза.

В откритата тетрадка във въпросния апартамент в Студентски град се съдържат и други доказателства, че Манол е имал важна роля в наркотрафика. Тетрадката е изписана с неговия почерк.

В нея Манол описвал прилежно съхраняваната в депото за наркотици стока, както и количествата, изнасяни от там. Той е описвал и щампите на заловения кокаин.

Сред маркировките се отличават череши с цифри, буквата „М“, „Асо спатия“ и кръгове със стрелки нагоре. Последните датиращи записки в тетрадката му датират от 24 май.

Тогава той отбелязва, че от депото в Студентски град излизат 40 кг. кокаин. Както сами се досещате точно това количество бе открито в колата на спипаното „муле“ Николай Петров.

Криминалисти твърдят, че Манол не само е играл функцията на диспечер на кокаиновия товар, а и на наркоготвач. Той прибавял други смеси към кокаина, за да намали чистотата му като по този начин увеличавал печалбата от продадената стока.

На 2 юни Манол Куция бива арестуван в дома си в Долни Богров. При извършения обиск на къщата му криминалистите откриват топчета кокаин, които са идентични със заловения в Студентски град.

Родственикът на Жоро Шопа категорично отрича да е замесен в трафика на дрога. Той обаче не може да даде разумно обяснение защо именно той е маркирал пакетите с кокаин, както и какво е правела протезата му в наркодепото в Студентски град.

Въпреки всичко решението на съда от понеделник гласи, че Манол Николов е невинен за трафика на 367 кг. кокаин. Осъденият само на 6 години затвор Николай Петров пък не е виновен за откритите 40 кг. кокаин в колата му. Липсвали доказателства, че именно той е поставил наркотовара в багажника.

32-годишният Николай Петров обаче все пак бива признат за виновен за откритите в наетото от него жилище в Студентски град 327 кг. дрога.

Той твърди, че не може да посочи името на човека, който го е накарал да наеме жилището под наем и допълва, че се страхува за живота си.

Според думите му не бил наясно, че крие кокаин. Човекът, който го наел твърдял, че това са медицински консумативи и след като бъдат пласирани в аптечната мрежа, отношенията им ще станат дългосрочни. Съгласил се на сделката, тъй като към онзи момент бил без работа, а жена му била бременна, кае се пред съда Николай Петров.

Съдиите дори не направили опит да го притиснат с въпроси, за да разкрият кой го е принудил да укрие близо половин тон кокаин в Студентски град. Вместо това му дали най-леката присъда за наркотрафик, която родното законодателство предвижда – 5 години зад решетките.

В крайна сметка единственият осъден за най-голямото количество кокаин, залавян през последното десетилетие в страната ни се оказва „мулето“ Николай Петров.

Както става ясно инициаторите на наркоаферата се измъкват сухи от водата, без каквито и да било последствия.

Надеждите за реална борба с наркотрафика биват прехвърлени към Софийския апелативен съд. Според познавачи на корумпираната съдийска система обаче на втора инстанция магистратите ще ударят чукчето „невинен“ за роднината на Жоро Шопа.

Източник: Уикенд