По всяка вероятност текат последните седмици в пандиза на Прокопи Прокопиев – Културиста – тартор на бандата за отвличания „Наглите“.

Кръвожадният бандит очаква да бъде освободен предсрочно от пандиза в средата на месец октомври. Тогава Софийският градски съд ще разглежда молбата му за помилване. 

Прокопиев е подал молба до затворническата администрация да бъде пуснат на свобода преди седмица. Той посочва, че вече е излежал 2/3 от 18-годишната си присъда за серия от похищения и инквизиции на поне 13 богаташи в периода 2006-2009 г. 

Културиста трябва да лежи на топло до пролетта на 2027 г., но се е възползвал от правото си да поиска да бъде освободен предсрочно.
В молбата си до съда Прокопи Прокопиев посочва, че не е извършил дисциплинарни нарушения и че се е поправил по време на престоя си зад решетките. 

Все още не е известно дали надзиратели от Софийския затвор са написали положителни становища до съда в подкрепа на искането му. 
Обичайната практика обаче е при разглеждане на подобни дела да има положителни отзиви от затворническата администрация в полза на искателя.

Прокопи Прокопиев – Културиста придоби страховита слава в родния ъндъграунд като предводител на кръвожадната банда за отвличания на богаташи „Наглите“. Бандата се прочу с похищенията на 13 заможни българи в рамките на три години – 2006-2009 г. 

Сред отвлечените за откуп бяха синът на бившия транспортен министър Вилхем Краус – Михаил, 15-годишния ученик Джорджо Марков, контрабандистът-митничар Георги Георгиев – Пурата, наркобаронът от Югозапада Васил Маникатов и кокаиновият трафикант Борислав Атанасов – Боби Мекото. 

Най-бруталните отвличания на бандата са над бизнесменът Киро Киров и над легендарния борец и съдружник на Гриша Ганчев в „Литгекс комерс“ – Ангел Бончев. Последният остана без два пръста, отрязани му с лозарска ножица или от Прокопи Културиста, или от Павел Прасето. 

Това се случи, след като Гриша Ганчев категорично отказа да плати откуп в размер на 10 млн. лв. за съдружника си, Ангел Бончев бе освободен, а вместо него бандитите отвлякоха съпругата му Камелия. След като Бончев публично дари събраните от него пари на посочена от „Наглите“ фондация, свързвана с Алексей Петров, жена му беше освободена. 

Шокът от преживяното обаче отключи онкологична болест у Камелия Бончева и тя издъхна още преди съдебния процес срещу „Наглите“ да приключи окончателно.
Бандата на Прокопи Културиста беше арестувана в края на 2009 г., малко след последното им фатално 13-о отвличане – на студента Румен Гунински. 

От първоначално задържаните 18 човека обаче само петима от главорезите се сдобиха с присъди – Прокопи Прокопиев, Ивайло Евтимов – Йожи, Даниел Димитров – Релето и Любомир Димитров – Гребеца. Петият осъден – Кирил Кирилов – Шкафа, беше застигнат от улично правосъдие дни преди да влезе в затвора. Неизвестен стрелец го причака пред дома му в ж.к. „Младост“ и напълни тялото му с олово. 

Неофициално мълвата носи, че Шкафа е бил ликвидиран по поръчка на една от жертвите си – мастит наркобарон, който бил изтезаван от Кирилов, докато му бил пленник.

Двама от осъдените членове от бандата на „Наглите“ вече са на свобода. Първи още преди година и половина излезе Ивайло Евтимов – Йожи. За него съдът прецени, че се е поправил в затвора. В края на декември миналата година магистратите уважиха молбата за предсрочна свобода и на Даниел Димитров – Данчо Релето. 

Наскоро от затвора излезе и друг гангстер, неофициално сочен като ключова фигура от бандата за похищения – Валентин Янев – Бореца. Той лежа в пандиза не като замесен в серия от отвличания, а за опит за убийство на наркобоса Мартин Първанов – Лудия. 

„Почти сигурно молбата на Прокопи Културиста да бъде пуснат на свобода предсрочно ще бъде уважена от съда. Така на практика бандата отново ще се събере. Дано не последва нова серия от похищения“, коментира столичен криминалист.

Единственият от терористите, за когото няма шанс да вкуси свободата, е Любомир Димитров – Любо Гребеца. Той е осъден на доживотен затвор за две убийства – над похитения от „Наглите“ Юлиян Лефтеров – Кунгфуто и за екзекуцията на Иван Пайнавелов – Сапата, който дълго време е бил водеща фигура в бандата за отвличания.

Сапата е ликвидиран на 12 април 2009 г., когато Любо Гребеца му звъни на мобилния телефон и настоява да го види спешно. Пайнавелов излиза от дома си в столичния квартал „Редута“, а чакащия го отвън Гребеца и друг от „Наглите“ – Данчо Релето, му съобщават, че трябва да отидат до Плана планина, тъй като диви животни са разровили гроба на заровения преди 3 месеца от тях Кунгфуто.  

Сапата е гръмнат в главата на метри от лобното място на Кунгфуто. Застрелва го Любо Гребеца, който след това товари трупа в джипа и заедно с Данчо Релето копаят гроб в Плана планина, където полагат тялото на съмишленика си от „Наглите“.

Двата трупа са изровени месеци по-късно, след като МВР разбива бандата за похищения при 13-ото им фатално отвличане. Труповете на Юлиян Лефтеров и Иван Пайнавелов са изровени с багери от криминалистите на 8 януари 2010 г., след като Даниел Димитров – Данчо Релето води ченгетата на лобните места на двамата. 

Първоначално Релето твърди, че и двамата са застреляни от човек с маска, нисък и набит на ръст и той не знаел самоличността му. Тръгват предположения, че убиецът е Валентин Янев – Вальо Бореца. Впоследствие след експертизи, а и от самопризнанията на Релето, се установява, че убиецът е Любо Гребеца. Според решението на съдиите Любомир Димитров – Гребеца е осъден на доживотен затвор за двете убийства.
Източник: Уикенд 
 

Само Данчо Гребеца остава в затвора до живот