За пореден път ромският наркобарон Стефан Бонев – Сако, се измъква от правосъдието.

 

Босът бе зарадван с добра новина от ВКС, който се смили над мафиота, уличен като тартор на две ОПГ-та, и му намали окончателно присъдата по делото, точещо се вече десетилетие.

 

Сако се спаси от пандиза

Макар Сако да е приведен в Софийския централен затвор уж за 4 години, се очаква много скоро да излезе от там, тъй като повечето време вече е излежал в арестите.

Запознати обаче твърдят, че намалената му присъда разбунтувала криминалистите, които повече от десетилетие си играят на котка и мишка с гангстера, опитвайки се да го тикнат зад решетките. Заради това ченгетата се зачудили дали Сако не се е отчел някъде по върховете на Темида, за да бъде пожален от ВКС.

 

И сякаш за да подковат съмнението на униформените, с намаляването на присъдата на тартора на кримибандата от 6 на 4 години, върховните магистрати пожалиха и мутрите му Ивайло Стойнов, Тихомир Георгиев, Александър Кукурин, Андрей Начев, Сокол Димитров, Теодор Велков и Анатолий Янакиев. Почти всички бандити от ОПГ на Сако осъмнаха с по-леки присъди. Темида обаче не се смили над Стефан Гевгелийски, считан за садист №1 в групировката на Сако.

 

Срещу групировката се водеха две дела за участие в престъпна организация, с тартор Стефан Бонев. Разликата между тях е в участниците в бандите, иначе и двете са оглавявани от него. По едното от делата се измъкнаха почти всички като сключиха споразумение с прокуратурата и получиха условни присъди в края на миналата година, в т.ч. и Сако, който се размина с 3 г. условно и 5-годишен изпитателен срок.

 

В тази група се подвизаваше и сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Малък Йоско, който е зад решетките, където даже се ожени за хубавата Мария. По другото дело ВКС се произнесе преди дни и бандата бе призната за виновна по обвиненията за участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел извършване на грабежи, заплахи, изнудване, разпространение на наркотични вещества и причиняване на телесни повреди.

 

Сегашното решение на ВКС е по дело, започнало през 2013 г. и точещо се цяло десетилетие. Сако бе осъден от Специализирания наказателен съд на 6 години затвор, което бе потвърдено и от втората инстанция, но на третата магистратите намалиха присъдата му с 2 години. Сако вече е приведен в Софийския централен затвор, където ще лежи при общ режим.

 

Името му нашумя още през 2009 г., когато разстреляният месеци по-късно радиоводещ Боби Цанков разказа, че Сако го е заплашвал с убийство, ако не спре с разкритията си за подземния свят. В началото на 2010 г. Сако бе арестуван за първи път в шумна акция срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, чиито обвинения бяха свалени по-късно, за разлика от тези на Сако и компания. Тогава той бе подведен за пръв път под отговорност като лидер на банда за дрога.

 

След като го пуснаха от ареста, Сако отново сформира ударна бригада. Именно тази група сега успя да сключи споразумение с прокуратурата. Новата му групировка не просъществува много дълго време, тъй като бе разбита при операция „Чук“ през 2012 г. Тогава заедно със Сако и компания, бе сгащен и приближения му Милен Давренски – Катерицата.

 

Сако бе един от малкото клиенти на спецправосъдието, който бе подсъдим по две различни дела като лидер на наркобанда. Двамата с Катерицата лежаха дълго време в ареста. Делото срещу тях започна през 2015 г. във вече закрития Специализиран наказателен съд. 7 години по-късно то не беше приключило дори на първа инстанция и е едно от стотиците, които бяха прехвърлени в Софийския градски съд. Няколко месеца след това Сако сключва споразумение с прокуратурата за леката присъда. Същото направиха и повечето от подчинените му от организацията още в Специализирания наказателен съд.

Източник: Уикенд,  crimes.bg