С пълна сила лъснаха престъпните схеми на третия съпруг на Мара Отварачката – Мирослав Соколов,  свързани с крупни застрахователни измами, разкрива криминалист, свързан с разследването. Мнимата кражба на скъпарското Порше 911 турбо в района на жълтите павета се оказа само върха на айсберга. Освен немската бегачка по същата порочна схема са регистрирани, след което „писани“ като откраднати десетки скъпи возила.

 

Пример: през лятото на 2023 г. от района на Киноцентъра е заявена кражба на луксозен джип „Рейндж Ровър“, собственост на фирмата на Миро Дзвера. Така тарикатът получил близо 300 000 лева обезщетение за кражбата. Застрахователят обаче се усъмнил и направил справка, при която се оказало, че на дружеството има регистриран абсолютно същия по цвят, характеристики и екстри джип, който никой никога не е виждал да се движи по софийските улици.

 

Така българският клон на реномирана европейска компания подал сигнал за установената нередност и полицията се задействала. След като ченгетата проверили произхода на втория джип, се оказало, че бижуто на четири колела било регистрирано от Миро Дзвера с фалшиви италиански документи.

Застрахователните шмекерии на Мирослав Соколов, който иначе се старае да се показва в обществото като „солиден бизнесмен“, датират отпреди повече от 10 години. Тогава от скъпарска автокъща, помещаваща се в модерна офис сграда на Южната тангента, австрийски гражданин си закупува „Ферари“. Оказва се, че спортният автомобил е своеобразен Франкенщайн между откраднато българско „Ферари“ и катастрофирал гръцки автомобил от същата марка. Собственик на италианската машина е Мирослав Соколов, който я е сглобил с помощта на свои близки приятели от средите на автокрадците.

 

Освен със застрахователни измами Миро се занимава и с избягване на плащане на митнически сборове чрез подаване на неверни декларации към КАТ и митници.

В схемата участвали най-близките роднини на домашния побойник, твърдят запознати от МВР.

 

Така например през 2023 г. в КАТ-София е регистрирано електрическо Порше „Тайкан. „ Автомобилът е произведен в САЩ, но пред нашите власти е вписан с произход ЕС, което ощетява хазната с десетки хиляди левове. Месец по-късно на името на Румен Соколов, бащата на Миро Дазвера, е регистриран двойник на електрическо Порше „Тайкан“. Планирано било електричката да бъде обявена за открадната в края на календарната 2023 г. и да се получи застрахователно обезщетение от 250 000 лева, но изтичане на информация от полицията към Соколов отложила мнимата кражба.

 

Досега не се е чуло Дзвера да има апетити в политиката, но баща му има три опита да се внедри във властта, където, както знаем, са и големите пари. Два пъти Румен Соколов се е явявал на избори от името на залязлата партия НФСБ на Валери Симеонов, а последно се пробвал от „Републиканци за България“ на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

 

За да е пълен ужасът около Дзвера, от началото на годината НАП проверява фирмите, в които мъжът на силиконовата секс бомба Мария е управител или е участвал по някакъв начин. Мирослав Соколов всячески търсел начин да спаси кожата, като на неофициални срещи с разследващите го полицаи ги уверил, че бил готов да посочи имена на служители в КАТ и автоджамбази, за да не се стигне до шумни арести и обвинения за него и роднините му. Действията му не се приемат добре сред бившите му партньори в измамите, като Миро Дзвера дори бил предупреден да внимава какво дрънка пред разследващите.

 

Смята се, че Мирослав Соколов се е ориентирал към търсене на сделка с МВР и НАП, защото напоследък буквално се и изпарил от нощния живот на София. Запознати твърдят, че Соколов вероятно е взел мерки за своята сигурност, след като имал намерение да топи хора от контингента и полицаи, тъй като е забелязван да се появява с брониран Мерцедес S500 пред

Главна дирекция „Национална полиция“.

Източник: Уикенд, crimesbg.com