Русенката Ружа Игнатова, сочена за най-голямата криптоизмамница в световната история, завлякла 8 млрд. долара с пирамидата „OneCoin“, е очистена от руски килъри, наети от хората, които обещали да са й гръб в международната схема с фалшивата виртуална валута.

Това разкрива източник от спецслужбите, където продължава разследването срещу русенката и виртуалната валута, чрез която успя да прибере колосални пари от инвеститори от цял свят.
Официално се говори за около 4 млрд. долара щети на наивни вложители. Неофициално обаче се знае, че щетата е поне двойно по-голяма. В опита си да изперат престъпното имане, руски олигарси и кокаинови крали от цял свят са вложили поне още 4 млрд. долара в „OneCoin“. 

В крайна сметка обаче колосалният кеш струвал живота на Ружа Игнатова. Запознати издават, че тя е ликвидирана от руски наемници, изпратени от хората, които при възхода на „OneCoin“ обещали да й бъдат гръб в опасното начинание.
Заради колосалната далавера, определяна от анализаторите като „грабежът на века“, Игнатова изчезна.

Отначало се смяташе, че тя е жива и здрава и се подвизава в Дубай с променена с пластични операции визия и нова самоличност. От парите на пирамидата обаче няма и следа. Те ловко са измъкнати от офшорни сметки и покупки чрез сложни плетеници. С тези милиони са купувани имения в цял свят, както и шедьоври на световното изобразително изкуство.

Медиите по света се надпреварваха да публикуват истории с Ружа Игнатова, как се криела под чужда самоличност с аржентински паспорт – любимият на мафиотите от световен калибър, бягащи от правосъдието. Според последната информация на разследващите обаче шансът на криптокралицата да е все още в света на живите клони към нула след намесата на руски килъри. 

По всяка вероятност тя е „нахранила рибите“ и така следите към организаторите на „OneCoin“ схемата са окончателно заметени. Припомняме, че феноменалната схемаджийка е в неизвестност вече повече от 5 години. На 25.10.2017 г. тя завършила магистратура по икономика в университета в Констанц и защитила докторантура по право в Оксфорд, се качила на самолет от София за Атина и сякаш се изпарила. Оттогава е в неизвестност и се издирва. 

Междувременно Европол обяви награда от 5000 евро за информация, която може да помогне за разкриването на местонахождението й и в крайна сметка незаконната милиардерка да бъде заловена. Игнатова е в списъка с най-издирваните от ФБР престъпници. Преди дни големи германски медии излязоха с публикации за нея по повод набиращият популярност документален филм на Йохан фон Мирбах, посветен на Ружа Игнатова. 

Едно от изданията отбелязва, че само в Германия над 60 000 души са повярвали в криптовалутата, а по цял свят броят им надхвърля 3 милиона. Докато Игнатова харчи по 100 000 паунда ежедневно за шопинг, то в Уганда едно семейство губи всичките си пари, разкрива филма на разследващия журналист. Един от адвокатите на пострадалите казва за нея, че бизнесът й е бил да продава надежди.

Дали Ружа Игнатова е убита или живее под чужда самоличност някъде в Дубай, документалният филм не дава отговор на този въпрос. За сметка на това пък показва как блясъкът може да изпълни с фалшиво съдържание една конструкция от лъжи, която все пак в крайна сметка рухва. 

А че измамата „OneCoin“ продължава и без Ружа Игнатова, под други имена и в ръцете на други хора – това е още едно от посланията на тази невероятна история. 
Източник: Уикенд 
 

Руски килъри очистили Ружа Игнатова