След като преди броени дни Даниел Димитров, по-известен като Данчо Релето от бандата на „Наглите“ бе заловен с крадена кола в София за трети път през последните три месеца, онагледи прочутата „прашасала“ реплика на Бойко Борисов по отношение на съда от времето, в което бе главен секретар: „Ние ги хващаме, те ги пускат“.

 

Поредното задържане на Релето бе в нощта на 5 срещу 6 ноември в рамките на специализирана полицейска операция срещу автоджамбазите в цяла София, при която бе закопчан и друг знаков бандит – Димитър Симеонов – Турчина.

 

Данчо Релето е бил арестуван заедно с Турчина и с още двама мъже в хале, намиращо се в района на складовете в квартал „Илиянци“, докато разфасова откраднат от него два часа по-рано автомобил „Тойота“ CHR. Японското возило на стойност около 60 000 лв. е било задигнато пред жилищен блок в „Дружба“, а автомобилът веднага е бил откаран от Димитров и Митко Турчина в нелегален автосервиз, за да бъде разфасован и продаден на части.

 

Полицаите, дебнещи бандата автокрадци, умишлено се забавили малко с нахлуването в сервиза, за да спипат Релето, Турчина и съратниците им в момент, в който разглобяват откраднатата кола. В множество случаи заловени с чужда кола апаши се измъкват без присъда с оправданието, че са искали само да се повозят, а не да откраднат

 чуждата собственост.

 

Релето от „Наглите“ е живия пример от прословутата реплика на Борисов „Ние ги хващаме, те ги пускат“

Третото задържане на Релето от „Наглите“ с крадена кола от началото на 2023 г. повдига множество неудобни въпроси към магистратите от Софийския районен съд, които на два пъти от месец април насам пускат на свобода опасния престъпник, и то само 72 часа след задържането му.

 

Даниел Димитров, който трябваше да излежи в затвора 18-годишна при- съда заради участие във всичките 13 отвличания на „Наглите“, но през януари 2022 г. беше пуснат от съда 3 години по-рано, беше закопчан в началото на април т.г. отново с крадена „Тойота“ в депо в столичния

кв. „Надежда“, водещ се неофициална собственост на братя Лебешковски, също подсъдими като част от бандата за отвличания „Наглите“. Въпреки безспорните улики, че Релето е задигнал собственоръчно Тойотата, магистратите от Софийския районен съд го пуснаха на свобода под гаранция от 3000 лв., а прокуратурата така и не протестира мярката му за неотклонение.

 

В края на месец юли Даниел Димитров отново се оказа с белезници на ръцете - арестуваха го заедно с апашите Главата и Софиянеца в депо за разфасоване и в компанията на два откраднати автомобила. Магистратите от Софийския районен съд обаче отново прецениха, че Данчо Релето не е опасен за обществото и го пуснаха под парична гаранция, този път завишена на 5000 лв.

 

„Надявам се, че парите за рушвети на съдии на Данчо Релето вече са свършили и този път магистратите ще го оставят за постоянно зад решетките. Точно на такива като него трябва да се поставят гривни за постоянно наблюдение, а вместо това бандит с километрично досие неизменно е пускан да се разхожда на свобода след поредно извършено престъпление. Днес краде коли, а утре отново

 ще започне да отвлича хора!“, не скри възмущението си от благоразположението на съдиите към Данчо Релето столичен криминалист, участвал в акциите по залавянето на рецидивиста от бандата за похищения „Наглите“.

 

Според думите му Данчо Релето е инвестирал своя пай от прибраните откупи от жертвите на „Наглите“ в софтуерни машини за разбиване на разбиване защитата на японски автомобили от марките „Тойота“, „Лексус“ и „Нисан“ и е участвал в кражбите на над 50 возила само от началото на 2023 г. За да прикрива дейността си на автоапаш, Релето станал таксиметров шофьор и с Таксито си обикалял по нощите из софийските квартали, возейки поне един свой съучастник.

 

„Релето включва таксиметровия апарат и когато бъде спрян за проверка, обяснява, че вози клиент. Всъщност „клиентът“ е негов съучастник. Когато набележи кола за крадене, Данчо Релето паркира таксито си наблизо и разбива защитата на автомобила. Тогава съучастникът му се качва в запалената кола, която се откарва в някое депо. По наши данни групата около Релето разполага с поне 10 халета, в които мигновено се разфасоват откраднатите автомобили“, описва престъпната схема столичен криминалист.

 

С името на арестувания заедно с Дано Релето друг популярен автоапаш Димитър Симеонов – Турчина пък се свързват множество кражби на джипове от марката „Рейндж Ровър“ и лимузини „Мерцедес“. Митко Турчина многократно е бил задържан с крадени возила, а през 2019 г. в неговата автоморга в „Малинова долина“ бяха открити няколко обявени за издирване „БМВ“-та. Твърди се, че Митко Турчина също е бил част от бандата за отвличания „Наглите“, като първоначално е подсигурявал крадени джипове, с които терористите са похищавали жертвите си.

 

През есента на 2017 г. Турчина беше разследван като съпричастен към отвличането на Адриан Златков – сина на автотърговеца Тони Златков, който прекара 11 дни в плен, преди баща му да плати 500 000 евро откуп за живота му. Турчина обаче така и не бе задържан и обвинен от прокуратурата за жестокото престъпление.

 

„Преди 15 години Митко Турчина беше част от бандата автокрадци около покойния Иван Пайнавелов – Сапата, Прокопи Прокопиев – Културиста и Данчо Релето. За разлика от останалите членове на Наглите обаче, той не е участвал пряко в отвличанията, а се е придържал към основния си престъпен занаят – кражби на автомобили“, припомнят биографията на мастития автокрадец столични криминалисти.

Източник: Уикенд, crimesbg.com