Въпреки продължаващата вече 5-та година битка с правораздавателните органи, хазартният бос Васил Божков вече може съвсем спокойно да се придвижва из страната. В началото на седмицата Софийският градски съд предизборно отмени домашния му арест, определяйки гаранция за свободата му в размер на 130 000 лева. По този начин бе дадена възможност на господаря на лотарийните игри да регистрира лично партията си „Национално движение Център“ в ЦИК за предстоящия парламентарен вот на 9 юни.

 

В мотивите на съда, председателстван от Иван Коев да пусне Черепа на свобода под парична гаранция е посочено, че няма реална опасност подсъдимият по множество обвинения да се укрие, макар Черепа да прекара почти 4 години в Дубай, преди да бъде експулсиран у нас миналото лято. Съдебният състав е на мнение, че не съществува опасност хазартният бос да извърши ново престъпление и да въздейства на свидетели, тъй като досъдебните производства по делата му вече са приключили, внесени са в съда и всички нужни за процесите доказателства са събрани.

 

В разрез с мотивите на Софийския градски съд обаче са множеството данни за заплахи срещу свидетели по делата срещу Черепа и осигурената им охрана от МВР.

 

Сред застрашените са бившите съдружници на Васил Божков в хазартната компания „Ефбет“ – братята Цветомир и Боян Найденови, които още преди 3 години сигнализираха, че милиардерът от Велинград е поръчал екзекуциите им на грузинска престъпна групировка, пуснала трайни пипала у нас. Братя Найденови са пазени от частни гардове, но МВР също е ангажирано с охраната им – патрулни автомобили на полицията дежурят денонощно пред домовете на Цеките.

Смята се, че чрез посредничеството на грузинците около Васил Божков е реализиран и атентатът с гранатомети срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров през 2015 г. Тогава Трактора. Оцеля благодарение на блиндирания си автомобил, но миналото лято, дни преди Божков да се завърне в България, наемен убиец го ликвидира на Витоша. До този момент прокуратурата няма данни, които да доказват по категоричен начин, че Васил Божков стои зад убийството на Алексей Петров, макар тази версия да е разследвана и все още да не е напълно изключена. Криминалисти са на мнение, че Божков има мотив за елиминирането на Трактора, който преди смъртта си стана „кръстник“ на коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ и организира помирителна среща между Бойко Борисов и Кирил Петков. Преди това да се случи, Борисов беше арестуван за 24 часа по показания, дадени от укриващия се в Дубай Васил Божков.

 

Сред заплашваните свидетели по делата срещу Черепа е и бившата шефка на Държавната комисия по хазарта (ДКК) Мария Филипова, която през последните месеци е получила множество анонимни заплахи по имейл и чрез апликации на мобилния си телефон. Заради съмненията на настоящата заместник-шефка на Комисията по финансов надзор (КФН), че е била следена, на нея също й е поставена полицейска охрана.

 

Мария Филипова е ключов свидетел по „хазартното“ дело на Васил Божков за неплащане на над 500 млн. лв. такси за лотарийни игри и масово раздаване на подкупи на служители на вече закритата Държавна комисия по хазарта. По делото обвиняеми са Черепа, неговата съпруга Елена Динева, както и бивши шефове и служители на ДКК, а обвинителният акт е от близо 3000 страници.

 

Според показанията на Мария Филипова в първите дни на 2019 г., когато тя е назначена за шефка на Държавната комисия по хазарта на мястото на отстранения заради приемането на подкупи от Васил Божков Александър Георгиев и неговия заместник Огнемир Митев, Черепа е опитал да я корумпира в собствения й кабинет. Още с влизането си Божков опитал да остави плик, пълен с пари на бюрото й, които представлявали месечна такса „спокойствие“ по думите му. Филипова не проверила съдържанието на плика, но Черепа сам й казал, че е донесъл 300 000 лева – по 10 бона подкуп на ден, за да не пречи на дейността на хазартните му компании. След като Мария Филипова отказала рушвета и помолила Васил Божков да си тръгне, той я придърпал силово към себе си и започнал да я опипва и целува, разкопчавайки панталона си.

Уплашената шефка на Комисията по хазарта някак си успяла да се изтръгне от обятията му и да избяга от собствения си кабинет.

Минута по-късно Черепа също напуснал кабинета, прибирайки преди това недокоснатия от Мария Филипова плик с рушвет от 300 000 лева.

 

Шефката на Държавната комисия по хазарта веднага е информирала прокуратурата за неуспешния опит за изнасилване на Васил Божков и на практика именно нейният сигнал ускори акцията на държавното обвинение срещу олигарха. Прокуратурата и МВР влязоха в офисите на хазартния могул на 30 януари 2019 г., но няколко дни по-рано Черепа офейка от страната, предупреден, че се готви задържането му.

 

Според запознат с вече приключилото разследване по „хазартното“ дело срещу Васил Божков, през последната година още двама бивши Членове на Държавната комисия по хазарта, дали показания за влиянието на Черепа във вече разформированата държавна структура, са били обект на натиск да променят показанията си.

Това са Людмил Марков и Красимира Кузманова, които обаче не са поставени под полицейска охрана заради отказ от страна на МВР.

 

За разлика от тях, прокурор Ангел Кънев, който наблюдава делата срещу Васил Божков, е зорко пазен от Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието вече почти 4 години заради постъпили срещу него заплахи с все още неясен подател. Още през лятото на 2020 г. полицията установи, че охранители на Черепа следят постоянно прокурор Кънев и незаконно го снимат.

През пролетта на 2022 г. пък Ангел Кънев откри в служебния си кабинет плик, адресиран лично до него, съдържащ патрон калибър 9х19 мм и изрезки с послания „кръв“, „корумпиран“ и „информиран“.

От Софийската районна прокуратура образуваха досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана с убийство към държавния обвинител, но разследването така и не съумя да установи кой стои зад куршумената закана.

 

„Свидетелите, уличаващи Васил Божков в разнородни престъпления, са близо 30, а част от тях са били обект на следене и заплахи, но въпреки това съдът не вижда реална опасност Черепа да им повлияе, нито пък да се укрие от правосъдието", не крият недоволството си от пускането на хазартния бос на свобода под парична гаранция представители на държавното обвинение.

 

По трите дела срещу Васил Божков – за подбудителство към убийства, за неплащане на държавни такси, за рекет, принуда и опит за изнасилване, както и за античната му колекция, са разпитани общо над 400 човека, сред които бившият премиер Бойко Борисов и бившият финансов министър Владислав Горанов.

изненадващо обаче делото за подбудителство към убийства, което беше внесено в съда от прокуратурата преди по-малко от месец, обвиняем е само Васил Божков, но не и началникът на охраната му Веселин Балтов и други лица от близкото му обкръжение, сред които управителят на фирмата за детективски и охранителни услуги АН-В Емил Кабакчиев, за когото има данни, че е следил и организирал заплашването на свидетели.

 

Васил Божков е обвинен като поръчител на атентата с гранатомети срещу Алексей Петров, стрелбата срещу Манол Велев, убийството на хазартния бос Йордан Динов и подготовка за убийство на живеещата в Швейцария българка Бойка Василева. По разследването за културно-историческите ценности и пране на пари Васил Божков е на свобода под парична гаранция от 500 000 лева, която все още не е внесъл. При регистрирането на партията си в ЦИК Черепа обясни, че няма намерение да плаща паричната гаранция, чийто срок изтича, тъй като средствата му са запорирани.

Източник: Уикенд, crimesbg.com