Изглежда, че на турските затворници изобщо не им е мигнало окото от страховитите легенди, които се носят за гангстера Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. 

По време на пребиваването си в „Малтепе“, той е бил подложен на жестоки гаври. Припомняме, че той попадна там, след като бе арестуван заедно с бургаския общински съветник – милионерът Бенчо Бенчев, с когото са авери.

Закоравелите пандизчии в затвор №3 в Истанбул, сред които и представители на наркофамилии приели Митьо Очите като добър повод за извратени забавления. Тъй като и Желязков не оставал по-назад и отвръщал на закачките им, се стигнало до спречквания. След едно от тях несебърският Ал Капоне дори попаднал в болница.

За проблемите си в затвора в Турция, Митьо Очите проговори през 2018 г. Той не бил никак доволен от условията в затвора и се жалвал на българския консул в Одрин. Малко, след като бил приведен в тамошния затвор, станал жертва на здрав бой. Това, че спял на земята в килия с десетки главорези, бил най-малкият му проблем.

Според него лошото отношение към него от страна на надзиратели и съкилийници, се дължало на нашите власти, които подали сигнал на турците, че Митьо Очите затрил с бомба жена и дете. 
Към днешна дата сагата с Митьо Очите продължава на ниво Теимида в Софийския градски съд след закриването на специализираното правосъдие.
Заради процесуалните пропуски, свързани с екстрадирането му от Турция, процесът срещу него бе отлаган неколкократно и сега ще тръгне отначало.

Припомняме, че Очите е обвинен в ръководене на организирана престъпна група за рекет, изнудване, палежи и наркотици. Докато делото се точеше с години един от обвиняемите членове на бандата – Юмер Мехмед бе застрелян, разчленен и натъпкан в бидони до езерото Вая. 
Двама от свидетелите, които бяха дали най-важните показания пред разследващите и пред съдия Йордан Йорданов – Атанас Симеонов и Данчо Паркета, ги оттеглиха. 

Пред съда все пак ще бъдат изправени обвинените Калоян Колев, Радослав Николов – Рачо, Венцислав Христов – Лавацата, дъщерята на Митьо Очите – Станислава Желязкова, Йордан Вълчев-Ларша, Иван Пишиев, Пейко Янков и Карен Ованесян. 

Заради протакането на делото всички те вече са на свобода. Очите е с мярка за неотклонение „домашен арест“ и поради тази причина е в дома си в Кошарица. По време на престоя му зад решетките той пипна и коронавирус, заради което се наложи да бъде откаран за лечение във ВМА. Тогава той заяви категорично, че ако му е писано да умре, по-добре това да се случи в килията, а не завързан за болнично легло.

Той заяви, че ако мярката му не бъде заменена с домашно лечение, по-добре да се лекува в зандана. Заради риска от редица хронични заболявания той бе оставен в болница. Припомняме, че след престрелката в Слънчев бряг през 2016 г. той бе дълго време на апаратно дишане и в изкуствена кома. Наложи се да му бъдат направени няколко операции, от които все пак успя да се възстанови.

След като бе спасен от бургаските лекари, той за малко се размина с нова кома заради прекомерния прием на успокоителни. Докато бил под домашен арест в къщата си в Кошарица Митьо Очите се почувствал зле. Това се случило на 3 септември миналата година. 

Жената, с която живее на семейни начала – Антигона и свитата му го откарали по спешност в болница, където било установено, че сърцето му е извън ритъм, а пулсът му стигнал 200 удара в минута. На всичкото отгоре долната и горната граница на кръвното му непрекъснато се изравнявали.  Причината за това му състояние бил приемът на анаболи, последван от прием на успокоителни медикаменти. 

Запознати издават, че Митьо Очите се е кротнал в очакване на поредното изправяне пред съда. Именно поради тази причина е пълна тишина в неговия лагер.
Източник: Уикенд

Поругали Митьо Очите в зандана „Малтепе“