Шефът на Общинския съвет в Сърница – Салих Османджиков и синът му, били спипани с незаконно отсечени дърва.

 

До ареста на видния политик от Родопите и наследника му се стигнало благодарение на хитрия капан, заложен от полицията. Ченгетата действали по сигнал, получен от горските служители, че Османджиков има навика да зарежда дървопреработвателното си предприятие с нелегална стока.

 

Политик изловен на калъп да бракониерства

Баща и син действали през уикенда с надеждата, че тогава горските не патрулират. Включвали в действие моторните резачки и трупите, които успеели да повалят в рамките на няколко часа, карали покрити с платнище в два огромни пикапа, притежание на фамилията. Запознати посочват, че на всеки от двата семейни пикапа се товарили по 2 куб. дърва. Така чрез няколко курса на ден, цехът на Османджиков се снабдявал с нелегална дървесина за десетки хиляди левове. И всичко това само в рамките на ден.

 

Месеци наред схемата на Османджиков действала безотказно с помощта на разсеяни горски, чиито роднини работят в община Сърница. За щастие не всеки от горските стражари е склонен да си гледа работата през пръсти. След няколко седмично наблюдение, стражарите успяват да разкрият мястото, откъдето Османджикови секат нелегално дървета. В акцията по залавянето му се включват и полицаи от Велинград. За да няма съмнение във вината на баща и син, полицаи и горски действат под прикритие.

 

Политик изловен на калъп да бракониерства - Снимка 2

Ченгетата се появяват едва, когато баща и син започват да разтоварват трупите в дъскорезницата. Спипаните в крачка бракониери не могли да обяснят произхода на трупите и били арестувани, а двата пикапа – откарани в РУП – Велинград. Срещу двамата нарушители са образувани досъдебни производства. Полицаи и горски стражари се надяват при толкова събрани доказателства, поне този път да не им се размине.

 

Местните хора отбелязват, че бракониерските дейности на Османджикови, са обществена тайна от години, но политикът винаги успявал да мине между капките само със символична глоба.

Източник: Уикенд