Незаконният бизнес с продажбата на балони с райски аз в Созопол, както и в други курортни градчета по Южното Черноморие, се менажира от банда от настоящи и бивши полицаи в сянка, алармират няколко от съдържателите на плажни заведения на юг от Бургас.

 

„Балонената“ епидемия в Созопол придоби стряскащи размери – младежи и девойки вече открито и демонстративно се упояват с райски газ чрез вдишване от балони от обедно време на плажа и дори в морето, докато се къпят. Всичко това се случва още на старта на настоящия летен сезон.

„Веселите мехури“ са основно меню за тийнейджърите, дори и по паважните улички на Стари град, а какво остава за нощните барове и дискотеки…

 

Повсеместното друсане с балони в Созопол стигна чак до Държавната агенция за закрила на детето, когато преди седмица 18-годишната пловдивчанка Никол Цанева и приятелят й Любомир бяха заснети да дишат райски газ край количката с малкото им бебе посред бял ден в заведение в центъра на курортното градче.

След като кадрите се появиха в социалните мрежи и по телевизиите, предизвикаха вълна от искрено възмущение и доведоха до десетки сигнали до Агенцията за закрила на детето с призиви бебето да бъде отнето от родителите му. Вода в мелницата на хорския гняв наля и невъзмутимото обяснение на 18-годишната млада майка Никол, според която балоните са по-безвредни от бирата и водката и тя и таткото консумирали райски газ, защото той ги засмивал „за 30 секунди и край, а алкохолиците са зомбита“.

 

Въпреки масовото вдишване на балони с райски газ в Созопол, които бяха забранени за продажба и употреба дори за лица над 18-годишна възраст със закон, гласуван единодушно в парламента миналото лято, от началото на настоящия туристически сезон полицията в курортния черноморски град не е наложила нито една глоба. Според приетата през август 2023 г. поправка в Закона за храните глобата за вдишване на балони с райски газ е от 500 до 1000 лева, а лица, които продават диазотния оксид, се наказват с глоба от 800 до 1500 лева. Санкцията за заведения при нарушение е от 1500 до 3000 лева, но няма публично известни данни дори за една-единствена наложена санкция, и то не само в Созопол, а и по цялото Южно Черноморие.

 

Няколко  съдържатели на заведения в Созопол коментираха с условието да запазим анонимността им, че местната полиция неслучайно е толерантна към дрогиращите се с балони курортисти в тийнейджърска възраст. Оказва се, че група от настоящи и бивши полицаи от Бургас, Черноморец и Созопол чрез техни роднини и приближени лица търгуват на едро с флаконите с райски газ и печелят милиони левове от това.

 

„Полицаите активно се наместиха в този бизнес още преди 2 години, когато употребата на балони не беше забранена със закон, а след като това се случи, натискът над съдържателите на барове и дискотеки да зареждат от тях се усили

 

Имаш възможност и да не купуваш флакони с райски газ от ченгетата, но тогава, трябва да платиш такса спокойствие срещу полицейски проверки.

 

Подкупът варира от 10 000 лева до 30 000 лева на сезон в зависимост от популярността и локацията на бара и дискотеката. Най-много плащат лъскавите барове по плажната ивица в района на къмпинг „Градина“, разказва съдържател на питейно заведение в Созопол.

Негови колеги сочат като основни действащи лица триото полицаи Кирил, Димитър и Косьо, които многократно били докладвани, пък макар и анонимно, на началника на полицията в Созопол – главен инспектор Николай Ангелов. Според думите им директорът на Областната дирекция на МВР в Бургаскомисар Емил Павлов, също е бил информиран за дейното участие на ченгета от Созопол в незаконния бизнес с продажба на флакони с райски газ, но по една или друга причина не разпореждал дисциплинарни проверки срещу полицейската банда „балонджии“.

 

„Като неофициален бос на полицейската групировка всички сочат скандален бивш мастит полицай, който е родом от Черноморец и навремето се прочу с това, че паркираше личния си джип „Мерцедес“ G класа върху тротоара пред централния вход на полицейското управление в Созопол. Негови приближени внасят в България десетки хиляди флакони райски газ, които препродават с огромна надценка на барове, дискотеки и плажни питейни заведения в Созопол.

 

Този незаконен бизнес носи стотици хиляди левове печалба на престъпниците в полицейски униформи. Бандата зарежда с балони и други полицаи от районни управления в курортни градове на юг от Бургас, които на свой ред захранват морските заведения със забранената и опасна стока“, свидетелства съдържател на бар на „Веселата уличка“ в Созопол.

 

Заради свободната и безконтролна продажба на уж забранения със закон райски газ в България опасните весели балони вече се вдишват дори от 11-12-годишни деца.

Познат в медицината с наименованието диазотен оксид (N2О), вдишването на райски газ се превърна в популярен и лесно достъпен опиат сред учениците през последните няколко години. Лекари напразно алармират, че вдишването на райски газ може да доведе и до смърт, особено в комбинация с цигари, алкохол или с други наркотици.

 

„Диазотният оксид, използван в медицината като анестетик, а при двигателите с вътрешно горене като добавка за увеличаване на мощността на горивото, действа изключително бързо – достига до мозъка за 20 секунди, замайва и потиска чувството за болка. Ефектът е кратък – трае не повече от 5 минути, и наподобява дишането на лепило. Най-изразеният резултат от вдишването му е неудържимият смях.

Появява се чувство на еуфория, зрението се замъглява и може да се стигне до дезориентираност и парализа, тъй като приемът му ограничава, а понякога дори блокира притока на кислород“, категоричен е за вредата от райския газ лекар от Бургас.

 

Заради големия брой хитови плажни барове и нощни заведения в Созопол, чиято основна клиентела е в младежка възраст, цените на балоните с райскки газ са най-високи там. В тузарските питейни заведения, където се провеждат разгулни летни диджей партита, флакон с райски газ се продава за 400 лева на много места на „Градина“ диазотния оксид може да се напазарува при цена от 150 до 300 лева на флакон. Единично надут от балонеса (вече има и такава професия – момиче, което ти пълни балона с райски газ, б.а.), балон струва от 10 до 30 лева.

 

„Собственик на актуален плажен бар в Созопол ми се похвали, че за Джулай морнинг балонесите в заведението му, са продали 250 флакона райски газ при цена от 250 лева – сами сметнете колко едоходоносен този бизнес“, отвърна на въпрос какви са печалбите от балоните съдържател на питейно заведение в Созопол.

 

Иначе масовото друсане на балони с райски газ, което се вихри в Созопол този летен сезон, вбесява голяма част от местния бизнес. Хотелиери и ресторантьори се жалват от отлив на платежоспособни туристи, които остават шокирани от „балонената пандемия“ по плажовете, улиците, закусвалните и градската среда.

 

„Гледките на припаднали тийнейджъри след вдишване на балони с райски газ се превърнаха в ежедневие и ме отказаха да стъпвам на плажа с децата си.

Ходя чак до Приморско на плаж, нищо че имам апартамент в Созопол..., обобщава превръщането на Созопол в морска столица на балоните 53-годишната софиянка Албена Василева.

Източник: Уикенд, crimesbg.com