Сириецът Мохамад Шейх Исмаил, който бе показно разстрелян в центъра на София от дъжд от куршуми, е очистен заради отмъщение от афганистанци, родственици или гаранти на наскоро загинали в планинските райони на Странджа двама младежи при опит да преминат нелегално през страната ни. Това е основната версия, по която работят столичните криминалисти след бруталното убийство на арабина в столичния квартал „Красно село“.

 

В понеделник вечерта 17-годишният по документи сириец Мохамад Исмаил беше причакан на улицата пред блока, в който живее, от двама маскирани нападатели, които напълниха тялото му с олово. Преброените от криминалистите куршуми в трупа на жертвата, са девет. Два от изстрелите са били контролни, но изстреляни почти от упор в главата му.

 

Свидетел на жестокото убийство е станал 19-годсишен сириец на име Ахмад, който придружавал екзекутирания си сънародник. При първоначалните разпити той отричал да се познава добре с разстреляния сириец, но впоследствие признал, че приятелят му се занимавал с трафик на мигранти и бил част от каналджийска схема, ръководена от Турция.

 

Трафикантите от бандата на убития Мохамад, за когото има съмнения, че е пребивавал у нас, подавайки фалшиви данни за самоличността и годините си в Държавната агенция за бежанците, са прекарвали мигранти през българо-турската граница в района на Малко Търново, като са се придвижвали към вътрешността на страната не укрити в автобуси, микробуси или джипове, а пеша, минавайки през трудно достъпни пресечени райони през Странджа планина.

 

Смята се, че при един от последните курсове по прекарване на нелегални бежанци в района на странджанските села Момина църква и Факия двама или трима млади мъже от афганистански произход са загинали по време на прехода, оказал се непосилен за организмите им. И тъй като Мохамед Исмаил е един от водачите на злочестата група мигранти, гневът на роднините на някой от загиналите е посял смъртта му.

 

„Убийството е с личен мотив и е породено от огромна омраза и отмъщение – по жертвата са изстреляни много куршуми, и то от близко разстояние – буквално са направили тялото му на решето. Възможно е убитият сириец да е зарязал в планината хората, които са платили, за да бъдат прекарани, или пък да им е давал дрога, която да е довела до смъртта им. Точният мотив за показната екзекуция тепърва ще се уточнява“, коментира полицай, запознат с разследването.

 

През последните няколко месеца в планинските райони около Странджа и Сакар граничните полицаи откриват десетки неидентифицирани трупове на млади мъже от арабски произход, като някои от телата са силно разложени и наръфани от диви животни. Една от версиите за множеството смъртни случаи на мигранти е, че каналджиите ги принуждават да приемат евтини синтетични наркотици, смесени с конската дрога кетамин, за да издържат преходите. Но тъй като много от мигрантите са в крехка тийнейджърска възраст, организмите им не могат да понесат дрогата и те умират от сърдечна недостатъчност.

 

Неофициално се твърди, че за убийството на сирийския трафикант Мохамад вече има заподозрян 27-годишен мъж от Афганистан, който се издирва от МВР. Смята се, че килърите са стреляли с турски пистолети, вероятно внесени нелегално в България през южната ни съседка. В момента МВР проверява дали с оръжията не е извършвана и друга мокра поръчка у нас или в Турция, като се чакат резултатите от балистичната експертиза.

 

Показният разстрел на Мохамад Шейх Исмаил е поредният тежък криминален случай, свързан с трафика на бежанци през България към Централна Европа. Освен огромен брой загинали мигранти, чиито самоличности дори не са установени, сред жертвите се нареждат и полицаите от Бургас Атанас Градев и Йордан Илиев, които загинаха при тежка катастрофа миналото лято, след като автобус, превозващ 47 бежанци, се вряза в патрулния им автомобил. За убийството са подсъдими трима сирийци. В края на 2022 г. пък граничният полицай Петър Бъчваров беше застрелян в главата на българо-турската граница в района на елховското село Голям Дервент. И макар в Турция да бяха задържани двама братя фермери, които уж твърдят, че са стреляли с пушка, тъй като са помислили граничния полицай за крадец на добитък, публична тайна в района е, че Петър Бъчваров е застрелян от каналджии заради системните обходи, които е правел в района и нежеланието му да взима подкупи.

 

Показно разстреляният сириец в София Мохамад Шейх Исмаил, бил част от каналджийска група

 

След бруталното убийство в столичния квартал „Красна поляна“ опасенията на полицията са, че се задава гангстерска война между каналджийските банди за контрола върху бизнеса с трафик на мигранти. Според оперативна информация на МВР ангажирани в каналдфийството са поне 5 международни групи, някои от които наемат български подизпълнители, плащайки им щедро за осигуряване на превозни средства, логистика и обезпечаване на маршрути. Съществуват и сериозни съмнения за участието на гранични полицаи в схемите.

 

„От един курс с прекарани през границата 15-20 мигранти трафикантите печелят около 50 000 евро, които се разпределят по веригата. Парите са много, а осъдителните присъди за каналджийство са ниски, в много случаи дори условни и това стимулира криминалния контингент от България да участва активно в бизнеса“, коментира сложната ситуация с огромния мигрантски натиск по границата столичен криминалист.

 

Според последните данни, предоставени от „Гранична полиция“ в понеделник, само от началото на годината родните власти са спрели 158 000 опита за незаконно влизане у нас, докато за същия период миналата година предотвратените опити са 115 000. Смущаващо ниска на фона на мигрантския натиск обаче изглежда бройката на заловените във вътрешността на страната нелегално проникнали мигранти – 1 242. Това подхранва съмнения за съществуващи стройни схеми за трафик на бежанци през България в посока Сърбия с участието на родни бандити и полицаи от всякакъв ранг, купувани от международните каналджийски банди.

Източник: Уикенд, crimesbg.com