Мария Дивизиева срина докрай авторитета му

Министър-председателят Пламен Орешарски е съсипан, след като шефката на кабинета му Мария Дивизиева срина авторитета му почти докрай.

Веднага след задаващите се евроизбори, срещу нея ще бъде повдигнато обвинение за извършено длъжностно престъпление. Мария Дивизиева ще попадне под ударите на закона покрай разследването, в което бе повдигнато обвинение срещу ген. Веселин Пенгезов за злоупотреба с европейски средства по Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК). Разследването по случая е стартирало още преди четири години (през 2010 г.)

[caption id="attachment_407145" align="alignright" width="300"]Пламен Орешарски бе изненадан с пореден удар под кръста Пламен Орешарски бе изненадан с пореден удар под кръста[/caption]

То е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища”, средствата, за който идват по ОПАК.

Проектът бе спечелен от Военно-апелативния съд и е на стойност 700 хиляди лева. От въпросните средства обаче, реално са изразходени едва 520 хиляди лева, става ясно по време на разследването, което се води от специализиран отдел към Градската прокуратура в София, занимаващ се с измами по еврофондовете. Припомняме, че до 2009 година, Мария Дивизиева бе зам.-министър на административната реформа и държавната администрация. Тя бе и ръководител на управляващия орган по Оперативна програма „Административен капацитет”. След като научила, че ще стане „клиент” на прокуратурата, Мария Дивизиева подала молба за отпуск още на мига, а после започнала да прави всевъзможни маневри, само и само да не получи призовката, с която магистратите я канели любезно, за да й повдигнат обвинение.

От прокуратурата подчертават, че това е поредното доказателство, че пред закона всички са равни, тъй като действат по абсолютно безпристрастен начин. След като се вдигна шум около случая, Мария Дивизиева, която живее на семейни начала с настоящия министър на културата – Петър Стоянович, започна да шикалкави. Тя твърди, че е излязла в отпуск още преди да бъде потърсена от прокуратурата. Шефката на кабинета на Пламен Орешарски заяви публично, че не се притеснява, тъй като е вършила съвестно работата си. Да разлика от нея, началникът й Пламен Орешарски е доста притеснен от създалата се ситуация. Той останал изненадан от факта, че най-близката му сътрудничка може да е замесена в подобен скандал, който ще срине из основи репутацията му, която и без това е доста разклатена, пише pik.bg.