Обвинител номер едно Иван Гешев поиска оставката на пернишкия прокурор Бисер Михайлов, който е родител на наглия побойник, от който проплака града – Васил Михайлов. 

Същевременно правосъдният министър Крум Зарков заяви пред Нова тв, че това е краят на домашния арест на сина-побойник. Той отново ще бъде върнат зад решетките, след като стана ясно, че е нарушил неколкократно мярката си за неотклонение домашен арест. Улични камери са го заснели как се шляе по улиците.
Побойникът дори лично призна пред bTV, че е ходил на дискотека, за да разпусне. Припомняме, че прокурорското синче прекара в ареста близо пет месеца заради обвинения за закана за убийство над жена и побои над двама мъже.

„До момента е установено, че е нарушил периметъра си и най-вероятно е излизал от дома си. Едното му излизане е по-дълго - за около 40 минути. За действията му са уведомени съдът и прокуратурата. Проверява се дали служителят, отговарящ за проследяващата му гривна, е проспал ситуацията", каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Часове след изказването на Зарков, главният прокурор Иван Гешев поиска оставката на бащата на агресивния нападател – прокурор Бисер Михайлов.
"Това, пред което всички ние, гражданите, сме равни в една правова държава, е законът. Има обаче едно нещо, което стои дори над конституцията и законите. Това е моралът", посочва Гешев.

"С ясното съзнание, че родителите не носят наказателна отговорност за своите деца и обратното, за разлика от мрачните тоталитарни времена, аз смятам, че в интерес на справедливостта, на хората от гр. Перник и на институцията Прокуратура на Република България, прокурор Бисер Михайлов ще може и ще има доблестта да поеме своята морална отговорност", се посочва още в изявлението на Гешев.

"Затова като главен прокурор заедно с Прокуратурата на Република България очакваме оставката на прокурор Бисер Михайлов. С ясното разбиране, че ние, прокурорите, останали като единствената преграда пред престъпността, трябва, освен да защитаваме хората, и да даваме пример. Пример за стабилна институция, морал, идеали и български ценности", казва още Гешев в изявлението си.

Предстои да стане ясно как ще отговори прокурор Михайлов, който се самопонижи от окръжен прокурор до редови след избухналия скандал със сина му.

Това далеч не е първият публичен скандал с пернишкия магистрат. Преди 12 години, Бисер Михайлов бе задържан за лихварска дейност. 
На 9 септември 2010 г. агенти на ДАНС и антимафиоти от ГДБОП арестуват Михайлов по пижама, а брат му Васил е изкаран с белезници пред къщата му и сниман по бельо. Васил е известен в Перник с прозвището Доктора, а през 1987 г. е осъден за изнасилване и лежи две години и половина в затвора. 

Шумната акция е осъществена след 6-месечно разследване, което включва подслушвателни устройства, наблюдения и подобни тактики. През март 2010 г. срещу прокурора е подадена жалба, защото заплашвал свои длъжници, на които дал пари назаем. Жалбата е подписана от близката му приятелка Ирина Лекова, съпруга на пернишкия бизнесмен Калин Леков. Там тя твърди, че прокурорът я заплашва с киселина и с отвличане на децата. Бил й отпуснал кредит от 30 бона с лихва от 3700 лв. на месец.

След няколко месеца Михайлов осъмна с обвинения за лихварство и изнудване. Според разследващите той е принудил своя съгражданка да поеме задължение в размер на 10 хил. евро, заплашвайки с насилие и саморазправа нея и семейството й. Конкретната заплаха е свързана със заливане с киселина и за отвличане на детето й. Това каза навремето говорителят на Върховната касационна прокуратура Стелиана Кожухарова. 

Три години по-късно целият случай потъва вдън земя. Досъдебното производство срещу Бисер Михайлов в Софийската градска прокуратура е прекратено. Доказателства за престъпната му дейност няма, а бизнесменът Калин Леков, който трябва да бъде разпитан като свидетел срещу него, изненадващо изчезва.

Докато тече разследването срещу Бисер Михайлов, по това време прокурорът е начело на мегаделото срещу лихваря и сериен убиец Станислав Ангелов-Сиси от Перник.
Той е подсъдим за три убийства на перничани, които му дължат пари и закъсняват с плащането им. По делото става ясно, че бандитът е искал 20% лихва месечно от жертвите си. 

В миналото Станислав Ангелов е част от престъпната група на пернишкия наркобос Райко Арарски-Кръвта. Отговаря за събирането на дългове и за отпускането на заеми. Продължава с тази дейност и след като босът е убит през 2005-а. Групировката на Кръвта се цепи на две, след като е ликвидиран. Сиси остава верен на бащата на Райко – Васил и на Румен Стефанов-Алф. От тях се отцепва Николай Христов-Хайо и започва враждата помежду им. Едно от убийствата, за което Сиси лежи в Централния софийски затвор, е това на Хайо.

Според прокуратурата Сиси е искал да бъде тартор на всички бандити в Перник. Освен Хайо той ликвидира и длъжника си Кирил Христов-Багера, който е полицейски син. Разстрелва и съученичката си Биляна, отново заради просрочен дълг. Разследването на убийствата, извършени от лихваря, е поверено на Бисер Михайлов.

През юни 2010 г., три месеца преди да бъде арестуван обвинителят, Михайлов успява да издейства доживотна присъда на Сиси за убийството на Хайо. След това нагоре по инстанциите наказанието е намалено на 18 г. Станислав Ангелов твърди пред съда, че прокурорът по делото му е играл карти с наркобосове в Перник, но думите му не са взети на сериозно от магистратите.
Източник: Уикенд 
 

Пернишкият прокурор Бисер Михайлов играл карти с Райко Кръвта

Пернишкият прокурор Бисер Михайлов играл карти с Райко Кръвта - Снимка 2