Основният заподозрян като поръчител на мафиотското убийство на Мартин Божанов – Нотариуса, е скандалният ексшеф на столичното следствие и главен герой в рекетьорската афера „Осемте джуджета“ Петьо Петров – Еврото.

В края на януари 51-годишният имотен измамник и брокер на влияние в съдебната система, бе застрелян от наемен убиец пред къщата си в затворен жилищен комплекс в „Горна баня“, а смъртта му доведе до лавина от разкрития за задкулисното влияние на Божанов в прокуратурата, съда, МВР и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

 

Въпреки множеството афери с участието на Мартин Божанов – Нотариуса, и стотиците предполагаеми негови врагове, пострадали от бандитската му дейност през годините, кръгът от заподозрените поръчители на убийството му е сведен до няколко човека, сред които фигурират обитатели на родния стопански елит и софийския ъндърграунд.

 

Водещата версия за убийството на Мартин Нотариуса, която нищят криминалистите обаче е свързана с избухналата война между бившите съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова след развода им през 2021 г. напрежението между Пепи Еврото и жена му стана медийно достояние миналата пролет, когато Павлова даде серия от шокиращи интервюта, в които разказа как бившият й мъж е плащал ежемесечни заплати на прокурори и съдии в ресторант „Осемте джуджета“ и как е филмирал плащането на подкупи посредством тайни видеокамери, монтирани в помещението.

 

Още тогава се появиха съмнения, че разривът между Любена и Пепи Еврото е заради милиони евро, натрупани от бившия следовател чрез рекет над бизнесмени и оставени да бъдат управлявани от съпругата му. В схемата по препирането на милионите чрез покупки на скъпи имоти в България и Гърция, е помагал Мартин Божанов, който след разрива между съпрузите е взел страната на Любена.

 

„Върви упорит слух, че и Мартин Нотариуса е баща на новороденото бебе на Любена Павлова, който може и да не е верен, но е показателен за близостта на застреляния Божанов с бившата съпруга на Пепи Еврото“, разкрива запознат.

 

На 30 май м.г. Петьо Петров – Еврото, се спаси с бягство от България, след като часове по-рано тогавашният главен прокурор Иван Гешев беше разпоредил ареста му. Тогава Петров отвлече 8-годишния си син от брака му с Любена Павлова, като според запознати е отлетял към Турция с хеликоптер от летището в Приморско, а впоследствие се е укрил в Дубай под друга самоличност. Ден след бягството на Пепи Еврото пък неговият приближен Кристиян Христов беше арестуван от цивилни полицаи от ГДБОП пред сградата на БТА малко преди да даде пресконференция, уличаваща Любена Павлова в натиск над съдии и прокурори.

Твърди се, че арестът на Кристиян Христов е бил разпореден лично от Мартин Божанов - Нотариуса и извършен от негови хора в най-елитната служба на МВР. Както е известно, съпругата на Божанов – Гергана, е разследващ полицай в ГДБОП, пък макар и излязла в отпуск по майчинство.

 

След задържането си Кристиян Христов беше обвинен от Софийската, районна “ прокуратура заедно с Пепи Еврото, че в периода от 25 май 2018 г. до 30 май 2023 г. е записвал срещите на Петьо Петров с магистрати без тяхното знание и съгласие. Неофициално се твърди, че това обвинение също е издействано от Мартин Нотариуса благодарение на близостта му с доскорошната шефка на районната прокуратура в София Невена Зартова. Преди дни стана известно, че обвинението срещу Пепи Еврото и Кристиян Христов за тайни записи на магистрати е прекратено от Софийската градска прокуратура, а освен това е образувано и дисциплинарно производство срещу прокурора Константин Сулев, който е привлякъл като обвиняем Петьо Петров и Христов.

 

Важен детайл от тази заплетена афера е, че Кристиян Христов, на когото през 2020 г. формално е прехвърлена собствеността на асансьорния завод „Изамет“ на рекетирания от Пепи Еврото бизнесмен Илия Златанов, живее на семейни начала с дъщерята на друг мастит магистрат – Емилия Русинова от Софийската апелативна прокуратура. Преди да бъде арестуван от ГДБОП миналото лято, Христов обяви, че основното действащо лице в аферата „Осемте джуджета“ е била Любена Павлова, докато Пепи Еврото „предпочиташе да хапне, пийне и да си легне“

 

След като Висшият съдебен съвет уволни Иван Гешев, а за временен главен прокурор беше поставен неговият заместник и шеф на следствието Борислав Сарафов, враждуващите бивши съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова сключват временно примирие с посредничеството на Мартин Нотариуса, разкрива запознат.

 

Твърди се, че договорката е Пепи Еврото да върне в България сина на Любена Павлова, а впоследствие бившата му жена да върне половината от имотите и милионите.

Петров спазва уговорката и още в средата на август 2023 г. предава чрез посредник детето на Любена Павлова. Тя обаче „забравя“ да прехвърли на Еврото неговия пай от натрупаното престъпно богатство. Твърди се, че Любена нарушава спогодбата си с Пепи Еврото под давлението на новия си покровител Мартин Нотариуса, който я уверява, че Петров вече няма никакво влияние в съдебната система.

 

„Убийството на Мартин Божанов е поръчано от Пепи Еврото от Дубай заради откраднатите милиони от престъпната дейност на бившия следовател. Мафиотското убийство постигна и друга цел – да освети новия лобистки кръг в прокуратурата и съда, върху който Петьо Петров няма влияние“, категоричен е запознат от правосъдната система.

Източник: Уикенд, crimesbg.com