Париж е в сълзи. И то не заради загубата на Франция от Аржентина. Трагедия се разигра в сърцето на френската столица, когато 69-годишен расист извади пистолет пред Кюрдския културен център и застреля трима души, ранявайки десетки други.

От по-голяма трагедия гражданите на града бяха спасени, след като полицай успя да избие оръжието на стрелеца и да го обезвреди.

Новината предизвика сериозни притеснения и то ден преди празниците в столицата на Франция. Преди година неизвестен нападна живущи в мигрант ски лагер с меч, а сега расист откри стрелба по хората на улицата. Властите смятат, че именно 69-годишния бивш машинист, който е крайнодесен расист, вероятно е нападнал и лагера на бежанците миналата година. Разкритията предизвикаха тревога, а също и притеснение относно безопасността на населението.

През последните години Франция се превърна в център на терористични атаки. На 7 януари 2015 година в редакцията на сатиричния вестник "Шарли Ебдо" нахлуха маскирани лица и разстреляха журналистите и редактора на вестника заради карикатура на пророка Мохамед. През ноември същата година, бяха организирани три атентата в сърцето на Париж — театър "Батаклан", кафенета в центъра и атентат на "Стад дьо Франс". Бяха убити 130 души. През 2016-та година, на 14 юли, националния празник на Франция, камион — убиец потегли по крайбрежната пешеходна алея на Ница и прегази над 96 човека. Бяха ранени повече от 400 души. Последваха атентати и в Марсилия, Париж и други градове от страната. Най-новият акт на нападение е близо до станция "Евростар" и гара "Норде". 

Според властите престъпникът не е имал никакви основания да застраши сигурността на обществото, а мотивите му остават неясни. Причините за атентата тепърва ще се изясняват.