Разследващите търсят съучастниците на 51-годишния измамник

Само няколко дни преди скандалният гробар от софийското село Иваняне – Георги Енев да бъде арестуван, си поръчал багер.

Припомняме, че той бе задържан в края на месец май заради серия незаконни погребения на възрастни хора край Клисурския манастир, за да си спести разходите по кремирането им.

Поръчаният от Германия багер му бил нужен, за да може да копае по-дълбоки дупки за гробовете на покойниците. Това стана ясно от разкритията на криминалисти, ангажирани с разплитането на гнусната схема със смъртта.

Енев броил капаро в размер на 15 хиляди лева на столична автокъща, за да му бъде доставен поръчания малък багер, втора употреба.

Маханизираната техника трябвало да пристигне до месец и с нея 51-годишния изрод щял да разшири дейността си. Задържането му обаче осуетило покупката на багера и заравянето на още десетки старци в горите около Клисура.

Както вече стана ясно в началото на седмицата Георги Енев бе пуснат под домашен арест от съда. Погребалният агент обаче не смее да се прибере в къщата си в Банкя, защото го е страх съседите му да не го линчуват.

Поради тази причина изтърпява мярката „домашен арест“ в жилището на майка си в ж.к. „Люлин“.

„Все още извършваме разкопки около Клисура, за да открием още незаконно погребани хора. До този момент са установени 11 нерегламентирани заравяния на покойници. Първоначално Георги Енев беше признал, че е заровил над 50 покойници, вместо да ги кремира. Малко след това обаче той се отрече от показанията си“, разкрива представител на прокуратурата.

От държавното обвинение са повдигнали обвинения за измама срещу Георги Енев, но по този член от НК, той може да получи максимална присъда от едва 6 г. лишаване от свобода.

Роднини на починали хора, платили на траурния агент по 1 500 лв., за да кремира покойниците. Те настояват да влезе в затвора за по-дълго време заради преживения ужас от гнусната измама със смъртта.

Разследващите разкриват, че Георги Енев започнал да извършва незаконни погребения на починали в хосписи възрастни хора, вместо да ги кремира, през 2020 г. покрай пандемията от коронавирус, която скова света. Той прибирал между 1500 и 2000 лв. от близките на покойниците, за да кремира труповете. Вместо това ги заравял край гробището на Клисура и в района около Клисурския манастир.

51-годишния безбожник връчвал на опечалените близки урна, пълна с пепел от въглища, вместо тленните останки на покойника.

Схемата на изрода била случайно разкрита от жена, която забелязала човешки кости, докато била на панихида на гробищата.

Впоследствие станало ясно, че Енев мамел дори свои съседи и приятели от Банкя и Иваняне като погребвал роднините им в незаконни плитки гробове, вместо да ги кремира, както се били уговорили.

Той е в бизнеса със смъртта от края на 90-те години на миналия век. До 2013 г. работел официално с фирмата си „Орион 71”. Впоследствие обаче продава траурната агенция на приятеля си Красимир Костадинов от столичния квартал „Люлин”. Оттогава Енев извършва погребения чрез траурната си агенция „Рай Орион”.

Измамникът се фукал, че лично е подготвял траурните церемонии за погребението на ген. Добри Джуров, на бившия секретар на ЦК на БКП Огнян Дойнов и на поета Христо Фотев.

През последните няколко години именно неговата траурна агенция извършвала почти всички погребения на жителите на Банкя и Иваняне.

Разследващите са се заели с детайлна проверка на цялата документация на траурната му агенция, за да засекат и други случаи на измама.

Лицензът на погребалната агенция на Георги Енев е официално отнет. Разследващите все още търсят съучастници на 51-годишния измамник. Смята се, че е плащал по 200 лева на цигани, които да копаят гробове вместо него.

Криминалистите са на мнение, че Енев е въртял и други измами, свързани с погребения.

Смята се, че той е плащал на служители в домове за стари хора в Банкя, които да му подават мъртъвци за кремиране. Едва ли обаче някой е подозирал, че той си е спестявал разходите по изгаряне на трупове и е заравял покойниците в нелегални гробове.

Източник: Уикенд