Пробиват резервоарите и източват горивото

От известно време насам е в действие нова мода в автомобилните кражби.

Автоджамбазите не задигат автомобила ви, но вместо това продупчват резервоара с помощта на бормашина и източват горивото до капка. Крадците са сериозно затруднени при новите автомобили, които имат защита, непозволяваща да бъде извършена кражба с маркуч, както се практикуваше масово до неотдавна. Именно този факт ги е принудил да прибегнат до нови похвати в източването на гориво – чрез пробиването на резервоара.

[caption id="attachment_404120" align="alignleft" width="300"]Плъзна нова мода в автомобилните кражби Плъзна нова мода в автомобилните кражби[/caption]

Вестник „24 часа” отбелязва на страниците си, че крадците пробиват две дупки на резервоара и така източват горивото. Често пъти не се налага употребата на бормашина, а просто на шило, тъй като резервоарите вече са пластмасови, поясняват експерти. Автоджамбазите подлагат леген под автомобила и така директно източват наличното гориво в резервоара. Собствениците на автомобили разбират за случилото се едва когато се опитат да потеглят нанякъде.

Те остават изненадани и след като са заредили на бензиностанцията, а стрелката за горивото, отново се залепя до резервата. Получава се така, тъй като горивото от резервоара се излива на улицата заради пробитите дупки. Макар новият тип кражби все още да не се е превърнал в масово явление, вече има доста „опарени”. В повечето случаи, крадците действат в малките часове на нощта, а погледите им, са фокусирани върху скъпите возила, тъй като се предполага, че резервоарите им, са заредени догоре.

Често пъти, автоджамбазите успяват да източат гориво за 10-20 лева, но пък за сметка на това нанасят поразии на автомобила в пъти повече. Немалка част от потърпевшите дори не пускат жалби в полицията, тъй като документите се протакат твърде дълго време. Възмутена потърпевша разказва, че била с детето си в автомобила, когато горивото, което току-що била заредила на бензиностанцията, се изляло от резервоара. Застрахователите обаче категорично отказали да покрият сумата по ремонта на резервоара с мотива, че клиентката може да го е пробила сама, пише pik.bg.