Цели седем прокурори със заешки сърца от Добрич, Каварна и Балчик отказали да се занимават с делото за побоя над кмета на каварненското село Белгун – Благомир Станев.

 

Тъй като до момента все още не са обявени мотивите им, е трудно да се каже дали тази вълна на отводи е в резултат на некомпетентност или се дължи на корупция. В крайна сметка обаче едно престъпление, което не представлява кой знае каква юридическа сложност, вече втора година остава ненаказано.

 

Не един, не двама, а 7 прокурори в Каварна и Балчик се тресат от страх пред бияч готвач

 

Ако въпросните прокурори са се стреснали дотолкова от този казус и не могат да поемат отговорност, не е ли по-добре направо да сменят професията си?

 

Припомняме, че побоят над Станев бе извършен в клуба на ГЕРБ в Каварна през нощта на 5 април, веднага след изборите през април 2021 г. Инцидентът бе отразен надълго и нашироко в медиите и започна разследване под наблюдението на Окръжна прокуратура – Добрич. Ангажираната с него прокурорка Милена Любенова мота папките цяла година, след което стигна до изводите, че в насилието не е замесено длъжностно лице и затова делото трябва да се наблюдава от Районна прокуратура – Балчик.

 

Така и не става ясно как и защо е стигнала до този извод, но според юристи, това се прави, когато целта е нещо да се потули, скрие и прекрати. Делото се мотае нагоре надолу из прокуратурите, докато изтекат всички срокове и потъне в пълна забрава.

 

Не един, не двама, а 7 прокурори в Каварна и Балчик се тресат от страх пред бияч готвач - Снимка 2

Йордан Стоянов

Да припомним, че жертвата в тази история е кмет, т.е. длъжностно лице. Той е малтретиран от местния ресторантьор и бивш готвач от Ямбол – Илиян Събев пред очите на Йордан Стоянов, преЦедател на Общинския съвет в Каварна, както самият той изписва названието на поста си.

Стоянов, който само е гледал безучастно, но не е раздавал шамари, също е длъжностно лице. Друг е въпросът, че Илиян Събев принуждава кмета Станев да подпише запис на заповед, че уж дължи пари на брата на Стоянов.

 

Когато делото е в Балчик, говорителят на Окръжната прокуратура в Добрич – Даниел Илиев бърза да обясни пред медиите, че наблюдаващият прокурор Красимир Димитров смята да го прекрати. Защитата на кмета Благомир Станев веднага иска отвод на Красимир Димитрови го получава, след което папките са разпределени на Тодор Димов и Цветелина Куманова, които също отказват да се занимават с делото.

 

В Районната прокуратура в Каварна също има лавина от отводи. Един след друг се отказват Бонка Костадинова, Галин Гаврилов и Стефан Пенчев. Затова сега делото е „безпризорно сираче“, а юристи очакват с любопитство какво ще решат двамата прокурори в Генерал Тошево и колегите им в Тервел, евентуално и кадрите на Районната прокуратура в Добрич като следващи дестинации, пред които ще трябва да се премине.

 

И докато делото е подхвърляно от прокуратура в прокуратура, на 5 април се навършват две години от побоя. След още малко време Благомир Станев ще може спокойно да осъди държавното обвинение поради липса на правосъдие.

 

Тук е моментът да отбележим, че докато прокурорите се снижават пред някакъв ресторантьор бияч, следователката, която разнищва случая, продължава да си върши работата. Тя не е спирала да проучва детайли по инцидента, допълват запознати. Оказва се обаче, че на запис, направен от камера на клуба липсват 10 минути. При това били изтрити най-важните минути, в които биячът Илиян Събев излиза от офиса на ГЕРБ.

 

Разбира се ще се гледат и записи от други камери, собственост на различни фирми, уточняват от ДАНС, които наблюдават развоя на разследването и вече са се натъкнали на следи за корпуционни схеми. Ще стане ясно дали манипулираният запис е само един или и другите са пипани.

 

Пребитият Благомир Станев веднага след инцидента посочи бияча си без колебания – ресторантьорът Илиян Събев. Той дори бе накарал кмета да подпише декларация, че напуска ГЕРБ, въпреки че Станев никога не е членувал в тази партия. Конкретната причина за побоя е, че в с. Белгун на онези избори 11 души гласували за ДПС, а не за ГЕРБ.

Източник: Уикенд