След екзекуцията на Мартин Божанов – Нотариуса на 31 януари, изплуваха нови участници в схемите му. Освен плеядата съдии, прокурори, следователи и адвокати, в мафиотските схеми на брокера изплува и Наско Василев Атанасов – митничар в Митническо бюро Драгоман към териториалната дирекция в София, заедно със съпругата му – силиконката Кристина Александрова Дойчинова. Скандалното разкритие бе направено от запознат, свързан с най-актуалното разследване в страната.

 

Оказа се, че митничарят Наско Атанасов в момента е в неплатен отпуск. Той си е пуснал почивка от декември 2023 г. до април 2024-та поради „отглеждане на дете до 8-годишна възраст”.

 

Проверка показа още, че майка му Станка Рибарова е съдружник и управител във фирма „Аллур“ ООД заедно със съпругата му Кристина Александрова Дойчинова. Фирмата се занимава с обществени поръчки и доставка на храна на детски градини, домове за възрастни хора, затвори и други държавни учреждения.

Дружеството беше замесено в скандала през 2015 г. с ощетяване на държавния бюджет при доставка на храни за бежанските лагери на многократно по-висока цена от загубилите конкуренти. Предвид връзките на фамилията с Мартин Нотариуса, едва ли е изненада, че по далаверата присъда на първа инстанция отнесе невинен главен секретар, но не и схемаджите от „Аллур” ООД.

 

Фирмените регистри сочат, че тунинг съпругата Кристина Дойчинова е собственик и управител и на друга фирма – „Адикт“ ЕООД. Тя е за консултации на физически и юридически лица във връзка с кандидатстване в процедури за възлагане на обществени поръчки или по-скоро се явява „подгряваща“ фирма, участваща формално в същите търгове, в които участва и „Аллур“ ООД.

 

И нещо доста любопитно – в свободното си време митничарят Наско Атанасов се явява на общи събрания на фирма „Брилиант Инвест Пропърти“ ООД като пълномощник на жена си. Същото дружество в последните месеци попадна под ударите на имотната мафия. През работно време самозабравилият се митнически служител се подвизава със скъпия си автомобил на борса „Къра“, собственост на покойния Красимир Каменов – Къро, където се намира и офисът на „Аплур“ ООД.

 

 

Източникът от Темида е категоричен – притежаващата скъпи апартаменти в един от най-апетитните комплекси в София – „Силвър Сити", Кристина Дойчинова е пряк участник в имотната мафия на Мартин Божанов. Митничарската съпруга от години е близка с елитния брокер на мафията Петър Ангелов – Пипо, чието име изплува около убийството на Мартин Божанов - Нотариуса като основен участник в имотните му схеми и негов особено близък приятел.

 

Кристина Дойчинова е съдружник и управител и в споменатото вече дружество „Брилиант Инвест Пропърти“ ООД. Нейни съдружници са Кристина Владимирова Борисова и Силвия Михайлова Гагова, като мажоритарен съдружник е „Нико 99 – Йорданка Тодорова“ ЕООД, притежаващо над 99% от капитала по силата на непарична вноска на закупени от дружеството имоти в София на ул. „Банско шосе" 2, като оценката на непаричната вноска при извършването й през 2019 г. е в размер на почти 1,5 милиона лв.

 

Видно от партидата на „Брилиант Инвест Пропърти“ ООД в Търговския регистър, между Кристина Дойчинова и всички останали съдружници в дружеството е възникнал конфликт, довел до провеждане на общи събрания през пролетта на 2023, на които митничарската съпруга е изключена като съдружник поради дейност срещу интересите на дружеството. Тя е и освободена от позицията на управител. Самата Кристина Дойчинова обаче, вместо да се съобрази с волята на партньорите си в бизнеса, предприема съдебни действия за блокиране на вписванията, като и към настоящия момент продължава формално да е вписана като управител и единствен представител на „Брилиант Инвест Пропърти“ ООД.

 

Усещайки, че най-вероятно няма да успее да получи „добра“ равностойност за притежаваните от нея дружествени дялове и в опит да овладее активите на дружеството, което формално все още управлява, Дойчинова най-вероятно е „споделила“ на приятелчетата си от свитата на Нотариуса и в края на миналата година „правоприемници“ на тунингованата съпруга се снабдили с изпълнителни листа въз основа на проведени частни „арбитражни процеси“, базирани на антидатирани договори за заем, подписвани от „управителката“ Дойчинова, с които тя изфабрикувала заеми от нея в полза на „Брилиант Инвест Пропърти“ ООД. По така проведените тайно от всички съдружници арбитражни дела при напълно неизвестния, но за сметка на това с гръмко наименование Арбитражен съд при Европейската юридическа палата, Кристина Дойчинова, съдейки се сама със себе си, си осигурила изпълнителни листове за обща сума от близо 300 000 лв.

 

Тъй като далаверата явно се сторила недостатъчно доходоносна, в края на 2023 г. и в началото на 2024 г. са направени много по-мащабни фалшификации с цел овладяване с фиктивни вземания и на база съставени на компютър подправени договори на всички активи на дружеството по добре познати от миналото схеми. Така през ноември 2023 г, срещу „Брилиант Инвест Пропърти" ООД е постановено арбитражно решение за над 800 000 лв. по иск, основан на предварителен договор за закупуване на имотите, собственост на дружеството, сключен фиктивно чрез използване на копия от подписите на лице, което не е управител на дружеството. Купувачът по този скандален договор „Райс 07“ ЕООД е предложил да закупи имотите за сумата от 10 500 000 лева, при положение, че от години не развива търговска дейност и неговите дружествени дялове са предмет на запори за лични задължения на едноличния му собственик и управител Бистра Андреева.

 

Проверка в публични регистри показва активната дейност на Андреева в няколко ромски НПО-та, но не отговори на най-логичния въпрос – откъде Бистра Андреева би могла да намери над 10 млн. лв., за да купи имотите на „Банско шосе“ 2.

 

Въпросният договор никога не е бил сключван и става въпрос за подправка на подписи с технически средства, като адвокатът към САК Виолета Петкова Герова, действаща като едноличен арбитър на проведеното „дело“ пред Арбитражния съд към „Професионално сдружение за извънсъдебно решаване на спорове“, по никакъв начин не се противопоставила на очевидната измама.

 

Напротив, адвокатката арбитър провела производството напълно нередовно, без да се даде възможност на „Брилиант Инвест Пропърти“ ООД да се защитава по „делото“ и без да го прекрати, тъй като е водено въз основа на скалъпени документи, които не носят подписа на управител на осъденото, без да знае, дружество.

 

Още по-голяма мистерия е и къде точно се намира този Арбитражен съд, понеже при опити да се провери „арбитражно дело“ и „документите“, въз основа на които е „осъдено“ дружеството, такава магистратура не се намери – нито на посочения в уебсайта му адрес, нито на регистрирания на сдружението, към което действа арбитражът – панелен блок в ж.к. „Люлин“. Съседите, с които е било разговаряно, дори не подозирали, че в блока има професионално сдружение за извънсъдебно решаване на спорове и/или, че има „действащ“ Арбитражен съд.

 

Интересен е и друг факт – че адвокат Галина Димчева Георгиева, която представлявала ищеца „Райс 07“ ЕООД в развилото се арбитражно производство, работи в една и съща адвокатска кантора с арбитъра по делото – адвокат Виолета Герова, което говори за участието на арбитража и явявалите се пред него адвокати в схемата за ощетяване на „Брилиант Инвест Пропърти“ ООД.

 

Лакомията на митничарската половинка Дойчинова и останалите замесени адвокати, арбитри и други „честни бизнесмени“ от ромски произход целят да се стигне до придобиване на апортираните в дружеството имоти от фиктивни кредитори и до увреждане на „Брилиант Инвест Пропърти“ ООД и останалите съдружници, категоричен е запознат.

 

За пореден път се прави опит за ликвидиране на работеща фирма и насилствено получаване на активи чрез схеми и нечисти игри.

 

В началото на януари 2024 г. е постановено още по-скандално решение срещу дружеството по изпипаната схема от друг напълно неизвестен „арбитражен съд“, този път за сумата от над 1.8 млн. лв.

Източник: Уикенд