Владимир Путин  е обгърнат от маса загадки и мистерии, но със сигурност една си остава изключително необикновена. А именно - от какво умират всички негови опоненти? Пред последните месеци мистериозна и странна смърт застигна не един от неговите критици. Стигна се до там, че международната преса попита "Всички противници на Путин ли се самоубиват, като скачат през прозореца?". Представяме ви пет от най-скандалните смъртни случаи свързани с президента на Русия, които и до днес нямат отговор.

1. Убийството на Анна Политковская 

Смъртта на Политковская предизвиква все още спекулации, че е застреляна по поръчка на Кремъл. Тя беше убита на 7 октомври 2006 година пред апартамента си в Москва. Анна беше известна с критичните си репортажи срещу Кремъл и разкритията си за корупцията по високите етажи на властта. 

2. Чаят с полоний на Александър Литвиненко

Убийството с полоний на Александър Литвиненко на 23 ноември 2006 година разтърси цяла Европа. Бившият агент от КГБ и противник на Путин беше ликвидиран в Лондон, като му поднесоха чай с полоний. Смъртта му беше толкова бърза и неочаквана, че взриви цяла Европа. Но също така стана и повод за много по-остри реакции след атаката с "Новичок" срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 

3. Обезглавяването на Борис Немцов на Червения площад

Показната екзекуция на Борис Немцов пред портите на Кремъл потресе целия свят. Немцов беше застрелян на 27 февруари 2015 година в центъра на Москва. С четири куршума, а властите заявиха, че не могат да открият кой е стрелецът. Семейството на Немцов напусна Русия след този случай, а Путин дори се появи на погребението му, въпреки протестите на хората. И смъртта на Немцов обаче не успя да доведе до смяна на режима.

4.  Отравянето на Алексей Навални

За разлика от останалите опоненти на Путин, Алексей Навални е все още жив и засега в относителна сигурност. След опит за отравяне с "новичок", той беше депортиран в Германия, където бе спасен, а после върнат в Русия. В настоящия момент Навални обаче е жив и изпратен в руски затвор, където не се знае какво се случва с него. Но случващото се около него си остава загадка.

5. Самоубийството на "кралят на колбасите" Павел Антов

През последната година и най-вече последната седмица, вълна от самоубийства обхвана противници на Путин. Преди няколко месеца почина един от шефовете на руската "Лукойл" - Равил Маганов, който критикува нахлуването в Украйна. Преди дни още един олигарх почина - Владимир Будинов, който уж умрял от тежък инсулт в Индия. Той и приятелят му - "кралят на колбасите" - Павел Антов, били заедно с голяма компания от още 20 души на почивка, за да отпразнуват предстоящия рожден ден на Антов. Будинов обаче умрял загадъчно от "инсулт" в хотелската си стая. Дни по-късно, "депресиран и отчаян от смъртта на приятеля си" Павел Антов се хвърлил от прозореца на хотела си и починал мистериозно. 

Странното е, че това се случва само няколко седмици след като Антов публично разкритикува Путин за действията му в Украйна. По-късно той се извини и заяви, че не е бил правилно разбран, но според някои слухове, явно критиките му към Путин не са били приети добре от Москва...