След участието на мафиота в тайната американска операция „Лунна светлина”, американската тайна служба DEA го поставя под свое покровителство

В България се възприе версията, че култовият висаджийски бос Мето Илиенски е мъртъв, от него няма ни вест, ни кост и няма да има повече. Вярно е само последното. И не защото мафиотът е мъртъв или е някъде в ЮАР, а защото е под покровителството на една от най-сериозните тайни служби в света – американската DEA (Службата за борба с наркотиците). Той е в това положение, след като е изиграл възлова роля в най-големия погром на колумбийската мафия, понесла най-тежките си загуби след операция „Лунна светлина”. Това съобщава вестник „Галерия” в последния си брой.

Как се стига до участието на Мето? Според сведения от свръхсекретните кръгове на подземния свят, светнали по въпроса цитираната медия, всичко се случва през 2003 година. Тогавашен Главен секретар на МВР е Бойко Борисов, а шеф на полицията е ген. Васил Василев. България хваща огромно количество кокаин, пристигащ от Боливия. Пратката е замаскирана като пюре от картофи. Информацията за количеството прихваната пратка е потресаваща. Първоначално се носят слухове, че е 300 кг, после за 3 тона, а накрая се разбира, че 490 чувала от по 20 кг пюре правят приблизително 5 тона кокаин. Пресметнато в левове това означава 7 500 000 000 лева. Ударът има за страната ни огромен политически ефект. Вратите на НАТО, ЕС и Европол не изглеждат така безнадеждно захлопнати. Похвалите съпътстват Бойко Борисов, а шефът на пловдивския БОП Калин Георгиев го очаква шеметна кариера.

Основна помощ на властите обаче оказва именно Мето Илиенски, който срещу нужните гаранции издънва колумбийската завера, която безуспешно е използвала тактиката да представи пратката за идваща от съседна страна, в случая Боливия. Мето не е забравен и е поет от DEA. А според запознати, щом те те поемат, изпадаш в друга реалност. Достатъчно е да посочиш с пръст място на географския глобус и заживяваш там. Освен това си с каквато пожелаеш нова самоличност, перфектно оформена документално и визуално. Говори се, че на Мето Илиенски му е присадена кожа от краката на пръстите на ръцете, което прави отпечатъците отново уникални, но не същите, които се издирват. Завистливи разправяли, че с доживотната щедра издръжка и покровителството на DEA Мето Илиенски се готвел да живее дълго и безметежно.