Напоследък в Германия все по-често се теглят кредити с фалшиви лични карти от България. Както сами се досещате, заемите изтеглени с менте документите не се връщат. Става въпрос за суми от порядъка на 10-20 хил. евро. Банките вече са нащрек.

 

Втората схема, при която влизат в употреба българските фалшиви карти е за наемането на коли. След като бъде нает, автомобилът се вкарва в гараж и се разкоства.

Заради тези номера банките, както и фирмите за рентакар, вече са нащрек и са засилили контрола над клиенти с български документи. Покрай тези измами германската полиция е стигнала до канала за фалшиви документи, разбит преди седмици.

 

Майсторите на фалшиви документи се изнесоха в Германия

От официалното съобщение на немската полиция става ясно, че документите били изготвяни по поръчка в България. Според запознати със схемата, въпросните документи са продавани основно на косовари и македонци – етническите групи, сред които търсенето на тези документи е огромно, тъй като с тях може да се започне работа в Германия в сферата на строителството, земеделието, камериерството или пък като болногледачи.

 

Преобладаващата част от тези хора не създават проблеми на властите и си изкарват хляба като гурбетчии. От друга страна фалшивите лични карти не стават за прекосяване на границата, тъй като бързо биват спипани от органите на реда. Поради тази причина ментетата били използвани предимно при сключване на договори за работа.

 

Запознати обаче разкриват, че изпечени тарикати регистрират фирми с тях, след което плащат данъци, за да се легитимират като почтени бизнесмени. След като мине година кандидатстват за огромни кредити и след като ги получат се изпаряват яко дим.

 

Фалшивите шофьорски книжки също са много търсени на черния пазар. Купуват се основно от лица, спипани да шофират в нетрезво състояние. Мнозина си купуват фалшиви книжки с надеждата, че няма да бъдат разкрити, докато изтече наказанието им и си върнат редовните документи.

 

След поредицата удари срещу печатници на фалшиви документи в Пловдив и София, голяма част от фалшификаторите вече са се изнесли към Германия и други европейски страни. Само преди няколко месеца бе разбита печатница с участието на нашенци в Атина.

 

В бизнеса с фалшиви документи няма единно ръководство – всяка от групите производители и посредници работи за себе си и се топят едни други пред полицията при първа възможност.

От бизнеса с ментетата се изкарват не по-малко от 150-200 хиляди евро месечно.

Източник: Уикенд