МВР определя Светослав Петков – Лъвицата като най-оборотния и чевръст крадец на луксозни автомобили в София през последното десетилетие.

Оказва се, че най-после може да се озове зад решетките, но не заради задигнато возило, а заради залавянето му от полицейски патрул да шофира нашмъркан с кокаин в столицата.

 

47-годишният автоапаш е бил спрян за проверка от полицейски патрул в района на столичното Симеоновско шосе в ранния следобед на 4 декември. Лъвицата е шофирал джип „Мерцедес“, който се е водел на името на фирма. Бандитът бил тестван с дрегер за алкохол и наркотици, като пробата му за дрога е реагирала положително на кокаин. Петков обаче категорично отказал да даде кръвна проба и е бил отведен в полицията, където номерата на служебния автомобил са били свалени. Возилото ще бъде върнато на търговското дружество, на което се води по ведомост само при положение че Лъвицата плати като глоба стойността на колата.

 

 

По-големият проблем за митичния автокрадец №1 на София обаче е, че той остава без шофьорска книжка и че рискува най-после да влезе в затвора за шофиране след употреба на наркотични вещества. Софийската районна прокуратура настоява Лъвицата да лежи в затвора 2 години, а делото срещу него ще стартира следващата пролет.

 

Според полицейски източник Светослав Петков – Лъвицата не е спрян на случаен принцип от ченгетата, а полицейската проверка срещу него е извършена по настояване на СДВР. Твърди се, че Петков е бил профилактиран заради извършения въоръжен грабеж над инкасо автомобил в Благоевград два дни по-рано и заради постъпила оперативна информация в МВР, че апашите може да са използвали крадено от Лъвицата и сподвижника му Георги Воденичаров – Кико „Ауди“ в София месеци по-рано.

 

Магистратски чадър пази автокрадец №1 на София – Лъвицата

„Дебнехме Лъвицата месеци наред, за да го заловим как краде поредната лимузина, а накрая го заловихме надрусан до безпаметност с кокаин. До този момент са му правени няколко проби за алкохол и дрога през годините, но те никога не са били положителни. Винаги много е внимавал“, признава столичен криминалист.

 

През последното десетилетие Светослав Петков – Лъвицата беше арестуван над 30 пъти заради крадени лимузини, но въпреки честите си задържания той все още не е лежал в затвора. Заради чистото съдебно досие на Петков, столичните криминалисти изразяват съмнения, че ловкият автоапаш си плаща регулярно на съдии и прокурори.

 

За последно Лъвицата и дясната му ръка Георги Воденичаров – Кико бяха арестувани в средата на ноември 2021 г. при зрелищна акция на ГДБОП и отдел „Кобра“ заедно с още половин дузина техни „колеги“. Според антимафиотите Светослав Петков и Георги Воденичаров – Кико стоят начело на стройна престъпна банда, специализирала се в кражби на луксозни джипове и лимузини.

 

В групата на Лъвицата попадат и други именити апаши, сочат данните на криминалистите. Сред тях са Асен Колев – Хастара, Петър Тодоров – Софиянеца, Георги Михайлов – Гопето, както и още поне петима крадци на коли. Според ченгетата най-оборотните автокрадци в София са създали свой собствен синдикат преди около година. Като Кръстник на обединените автокрадци се сочи името на Лъвицата. Свидетели, както и информатори на МВР от ъндърграунда твърдят, че всяка седмица Светослав Петков събирал на оперативка столичните

автоапаши в заведение на бул. „Симеоновско шосе“. Там бандитите си разпределяли задачите и районите и си разменяли оборудване и специализирана скъпоструваща софтуерна техника за отключване на последни модели возила. Всеки от крадците отговарял за различна марка автомобили, но най-лесни за отключване и запалване били джипове от марката „Лексус“ и „БМВ“, както и някои от по-старите модели „Рейндж Ровър“.

 

Според ченгетата след като някой от бандата на лъвицата задигне баровски джип или лимузина, возилото се прибирало в таен гараж в София, където престоявало 2-3 дни, докато мине първоначалното усилено издирване. „Групата на Светослав Петков има наети над 50 гаражни клетки в различни столични квартали. Повечето от гаражите даже не се водят на тяхно име. След като откраднатата кола бъде скрита за известно време, на возилото се закачали фалшиви регистрационни табели и то поемало към Перник. Там, в склад на бившето ТКЗС, стопанисван от пернишкия бандит Джери, автомобилите се разфасовали на части.

 

„От една кола, която струва 100 хиляди лева, крадците прибират около 20 бона. Плащат им собственици на автосервизи и морги, които изкупуват частите. Само фаровете на едно „Ауди“ например струват” 4000 лева. В много редки случаи и само при специална поръчка от доверен човек, открадната кола се изкарва от България“, разяснява схемата на действие на Лъвицата столичен антимафиот.

 

Според данни от разследването, бандата на Лъвицата краде по 50 тузарски возила на

 месец. Групата обаче има и солидни разходи. Твърди се, че полицаи от софийските РПУ-та прибират пари от джамбазите, за да им правят „отцепка“, адвокатските кантори също реализират огромни приходи от постоянните си немирни клиенти. Лъвският пай от рушветите обаче май достига до съдии, тъй като осъдителните присъди за автокрадците от шайката на Лъвицата се броят на пръстите на едната ръка.

 

Сред малцината осъдени е Асен Колев – Хастара, и то защото имаше малшанса да се блъсне с краден джип в колата на шефа на ДАНС през 2013 г. Хастара бе осъден на 5 години затвор, но излезе предсрочно през 2017 г.

 

На благоразположението на съдиите обаче вече цяло десетилетие се радват Светослав Петков – Лъвицата и най-верният му сподвижник Георги Воденичаров – Кико. Двамата са задържани общо над 30 пъти през годините, но никога не са лежали в затвора с ефективна присъда. Според столични криминалисти Лъвицата се измъква благодарение на спорно медицинско свидетелство, според което е болен от множествена склероза.

 

Това доста трудно се доказва, тъй като болестта има различни проявления. Магистратският чадър, с който се ползват Лъвицата и Кико, както и членове на бандата им, е направил бандитите особено нагли при сблъсъците им с органите на реда. При последния арест на Светослав Петков, извършен през зимата на 2021 г., апашът е обиждал маскираните ченгета и демонстративно им подал найлонови калцуни, за да не му цапат къщата.

 

През 2019 г. когато отново беше арестуван, Лъвицата обяви, че при обиск в дома му антимафиотите от отдел „Кобра“ са му откраднали 20 чифта луксозни слънчеви очила и тузарски часовник „Омега“ на стойност 15 бона. Петков обвинил ченгетата и че незаконно са проникнали в жилището на 80-годишната му майка Румяна, когато са търсели доказателства за вината му. Маскираните полицаи разбили входната врата на възрастната жена, на която се наложило след това да потърси лекарска помощ заради преживения силен стрес.

 

„Вече ще почна да пускам жалби срещу полицаите за кражбите, които правят, докато тършуват из домовете на хората. Аз съм сред любимите мишени на отдел „Кобра“, оттам постоянно ме следят. Наскоро ми бяха поставили проследяващо устройство на колата, което случайно откри мияч на автомивката, където поддържам автомобила си“, нападна криминалистите Светослав Петков в съдебната зала през 2019 г., преди да бъде освободен от съда.

 

 Преди това в края на септември 2018 г. Лъвицата, заедно с ортака си Георги Воденичаров- Кико, бяха засечени в столичния квартал „Витоша“ при опит да задигнат последен модел БМВ. Лъвицата успя да избяга от хайката, но Кико оказа яростна съпротива на ченгетата и пробва да духне, преди да бъде заловен след щуро преследване. Дни по-късно обявеният за издирване Светослав Петков – Лъвицата извади алиби, според което е бил с приятелката си извън София по време на автомобилната кражба и последвалото преследване. От полицията обаче откриха негово ДНК в задигнатото возило. Въпреки това Лъвицата отрича да е бил на местопрестъплението и твърди, че неговото ДНС е оставено от Кико, тъй като двамата всеки ден играели футбол и често носели едни и същи спортни екипи, които си разменяли. Странното е, че абсурдното обяснение на джамбазина рецидивист се стори убедително на съдиите, които тогава го пуснаха под гаранция от 3 000 лева.

 

Обвинението за шофиране след употреба на наркотици най-вероятно ще извади Светослав Петков – Лъвицата поне временно от бизнеса с откраднати коли, най-малкото защото рецидивистът няма да има право да шофира автомобил в следващите 2 години. Бандитът може да влезе в затвора още следващата пролет, при положение, че бъде осъден.

 

Залавянето на Петков с дрога е втори голям удар на столичните ченгета след а ареста на пернишкия бандит Валентин Кирилов Пуйката, който в средата на ноември беше арестуван с крадено „Ауди“. Смята се, че Лъвицата и Пуйката работят в  тандем и че разполагат със скъпоструващи софтуерни устройства за отключване и запалване на луксозни возила, които отдават под наем на други апаши. Смята се, че мястото на Лъвицата като бос на автомафията в София ще бъде заето от сподвижника му Георги Воденичаров – Кико.

Източник: Уикенд, crimesbg.com